Xbox One vs. PlayStation 4: Kako je Sony već pobijedio u ratu konzola

Na konferenciji E3 o videoigrama, koja se održava u Los Angelesu, i Microsoft i Sony imali su priliku pokazati kakve su njihove iduće generacije igraćih konzola – Xbox One i PlayStation 4.

Ako glasine koje u posljednje vrijeme kruže internetom mogu poslužiti kao indicija, čini se da su mnogi igrači već odabrali pobjednika, i to čak pet mjeseci prije izlaska na tržište – to je PlayStation 4. Čak su i neki tehnološki portali, iako preuranjeno, poput Gizmoda, PlayStation 4 proglasili pobjednikom u ratu igraćih konzola.

Svi oni koji se već klade na PlayStation 4, a da još nisu ni isprobali sustav, možda ipak nisu u krivu.

Prije konferencije E3 bilo je mnogo problema s novim Xboxom zbog Microsoftove dulje nedorečenosti kako će konzola raditi. Tek je prošli tjedan Microsoft konačno potvrdio neke od najvećih strahova milijuna igrača. Vlasnici konzole Xbox One morat će svoj sustav spojiti na internet jednom u 24 sata kako bi igrali igre, a tu su i neke prilično nejasne i restriktivne smjernice o tome kako se korištene igre mogu kupovati, preprodavati ili posuđivati. Osim toga, za korisnike s velikim kolekcijama igara Xbox ili Xbox 360, Xbox One ne nudi kompatibilnost s ranijim verzijama.

Igrači su bili ogorčeni, te su čekali ovaj tjedan da vide hoće li i PlayStation 4 imati sličnu politiku.

Sony je jasno i glasno čuo taj plač igrača, te ga je iskoristio na konferenciji E3. Tijekom izlaganja Sony je najavio da neće imati ograničenja u korištenju igara, te da će izbjeći spajanje jednom dnevno na internet, a to je okupljenu publiku oduševilo. Sonyjev predsjednik i izvršni direktor Jack Tretton bio je zadovoljan takvim reakcijama.

Štoviše, Sony je otišao korak dalje, pa je objavio i kratak videoisječak Kako dijeliti igre na PS4, koji pokazuje jedan čovjek drugom jednostavno predaje igru PlayStation 4. Osim toga, PlayStation 4 će biti region-free za razliku od Xboxa One, što znači da vlasnici PS4 mogu lako koristiti igre izvan zemlje u kojoj su kupljene. Iako igrači jako vole tu slobodu, izdavačima je vjerojatno draži restriktivniji model konzole Xbox One jer će on dovesti do većeg broja prodanih igara.

Obje tvrtke su konačno otkrile i cijene, a Sony je pobijedio i u tom ratu. Xbox One će stajati 499 dolara, a cijena PlayStationa 4 bit će 399 dolara. Iako Xbox One dolazi u paketu sa 110 dolara vrijednim Kinectom, nije još sasvim jasno koliko su igrači zapravo zagrijani za ovaj dodatak.

Uz to, analiza tvrtke Digital Foundry pokazala je da PlayStation 4 ima veću grafičku snagu od Xboxa One.

Za one koji su vjerni Xboxu, viša cijena može biti opravdana. Xbox One se predstavlja kao sustav “sve-u-jednom” koji služi za zabavu i koji se može neprimjetno prebacivati između igara, kabelske TV, interneta i Skypea. Microsoft je također potpisao ekskluzivan ugovor vrijedan 400 milijuna dolara prema kojem može prikazivati NFL igre i, naravno, vrlo popularnu seriju igara Halo kako bi privukao i kupce PlayStationa 4.

No, ako su ove rane indicije imalo istinite, pred Microsoftom je težak zadatak prije nego se u studenome konzola pojavi na tržištu.

Povratak na Net.hr