Cyberpunk levisice

TRAPER JAKNE V2.0: Google i Levi’s uskoro predstavljaju prvu ‘pametnu jaknu’

S izuzetkom raznih pratitelja aktivnosti poput FitBita i pametnih ručnih satova, može se slobodno reći kako noseća tehnologija još nije ušla među široke narodne mase. No ako Googleu i Levi’su sve bude išlo po planu, to bi se moglo usporo promijeniti.

Ove su dvije tvrtke osnovale tim kako bi zajedno dizajnirale prvu ‘pametnu’ traper jaknu (izgleda da će se ovakve jakne ponovo vratiti u modu), piše Science Alert.

Prelazak rukom preko interaktivnog denima

Izgleda manje-više poput klasične Levi’sove traper jakne, ali ima ugrađenu provodnu tkaninu zvanu ‘interaktivni denim’ i Bluetooth uređaj koji se pričvrsti za rukav.

Još 2015. Google je najavio svoj plan proizvodnje internetski spojene odjeće pod nazivom Projekt Jacquard, a Levi’sove će jakne biti prve koje će u sebi sadržavati tu novu tehnologiju.

dovoljan je samo lagani pokret rukom, i jakna već zna što želiteFoto: http://www.levi.com

Ono što čini takve jakne mogućim sitni su elektronički krugovi ušiveni u tkaninu, što omogućuje malenom području na rukavu, koje se sastoji od 15 provodnih vlakana, da bude osjetljivo na dodir.

Kada se to poveže s malim Bluetoothom koji se smjsti pored, dodiri i gestikulacije koje registrira interaktivni denim mogu biti prebaćeni do smartfona ili drugog sličnog uređaja.

Slične se gestikulacije mogu koristiti za prilagođavanje glasnoće, odgovaranja na pozive, kao i za interakciju s navigacijom na GPS aplikaciji.

Kada se pojavi na tržištu kasnije ove godine, jakna će doći s aplikacijom tako da sami možete prilagoditi specifične funkcije koje želite da pet vrsti gestikulacija kontrolira – pomicanje ruke prema naprijed, pomicanje ruke prema natrag, dvostruko lupkanje, pritisak punim dlanom i kružni pokret.

Jakna isto tako može proizvoditi lagane vibracije kako bi vas obavijestila o pozivu ili pristigloj poruci.

Neupadljiv izgled

A najbolji dio je da, nakon što skinete Bluetooth privjesak s rukava, cijela se jakna može oprati poput običnog odjevnog predmeta bez opasnosti da ćete oštetiti ušivenu elektroniku.

To isto znači da, osim dosta malog Bluetooth adapreta na rukavu, cijela jakna djeluje totalno obično i neupadljivo, te ju je praktički nemoguće razlikovati od bilo koje druge traper jakne. A to bi mogao biti važno za prodaju, ako se uzme u obzir kako su jedne od ranijih Googleovih pokušaja nosive tehnologije, Google naočale, bile kritizirane i ridikulizirane zbog pretjeranog nošenja tehnologje na licu.

Na prvi se pogled ne razlikuje od ostalih traper jakniFoto: atap.google.com

“Prvo smo na nju htjeli staviti i displej, što veći to bolji”, kaže voditelj Googleove grupe za naprednu tehnologiju i proizvode (ATAP) Ivan Poupyrev.

“No Levi’s je rekao, ‘Ne, ne smije biti nikakvih svjetla po jakni, mi to ne radimo. Naše mušterije su cool urbani ljudi a svjetlucanje displeja na jakni nije cool.”

Google o Levi’s kažu kako se provodljiva vlakna mogu ušiti u komade odjeće pomoću standardnih industrijskih tkalačkih strojeva, što znači da ako pametna traper jakna postane hit, uskoro ćemo viđati ovu tehnologiju i na brojnim drugim komadima odjeće.

No, nema nikakve garancije da će stvarno i postati hit, posebno ako se uzme u ubzir činjenica da nosiva tehnologija nikako da postane uspješna, unatoć brojnim najavama. No ipak im želimo sve najbolje.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr