NE PREPORUČUJE SE!

TEHNOLOŠKI DIV OVOME SE NIJE NADAO: Nova generacija MacBooka prvi put dobila negativne ocjene

Nakon što je godinama u svojim preporukama Consumer Reports hvalio izuzetnu dugotrajnost baterija Appleovih MacBooka, izgleda da to više nije slučaj.

Nova linija MacBook Pro laptopa nije uspjela držati se tih standarda, jer su rezultati testova bili “nekonzistetni”, a u nekim slučajevima baterije su trajale manje od četiri sata, piše Daily Mail.

STIŽE NOVI MACBOOK? U listopadu Apple navodno pušta u prodaju novi laptop

Prvi puta bez preporuke

Consumer Reports laboratorij upravo je dovršio testiranja tri nova MacBook Pro laptopa koji su krenuli u prodaju ove jeseni: 13-inčni model s Appleovim novim Touch barom, 13-inčni model bez Touch bara, i 15-inčni model.

Čim su se pojavili na tržištu korisnici se ne prestaju žaliti na brojne stvari, uključujući nepostojanje tradicionalnog USB utora, kao i na kratkotrajne baterije.

Appleova službena izjava je da bi ta računala trebala raditi barem 10 sati bez ponovnog punjenja. Ali pregled Consumer Reportsa pokazao je kako to često nije slučaj.

Baterije u nekim testovima trajale i preko četiri puta kraće

macbook pro
Tako nejednako trajanje baterija kod Appleovih laptopa još se nije dogodiloFoto: apple.com

“Rezultati životnog vijeka MacBook Pro baterija bili su izuzetno nekonzistentni od jednog testiranja do drugog”, tvrdi Consumer Reports.

“Na primjer, u seriji od tri uzastopnih testa, 13-inčni model s Touch barom radio je 16 sati tijekom prvog testa, 12.75 sati tijekom drugog, a samo 3.75 sata tijekom trećeg testiranja. A 13-inčni model bez Touch bara radio je 19.5 sati u jednom testiranju ali samo 4.5 sati u slijedećem. Brojevi za 15-inčni laptop varirali su od 18.5 pa do 8 sati.”

Laptopi su podvrgnuti višestrukim testovima, objašnjava Consumer Reports, i dok su varijacije u trajanju baterija očekivane, one su obično manje od 5 posto. Obično se kao krajnji rezultat uzme prosjek mjerenja, ali ovaj put su u Consumer Reportsu smatrali kako to jednostavno ne bi bilo prikladno.

Umjesto prosječnog – najkraće trajanje

“S tako raznolikim brojkama do kojih smo došli prilikom testiranja MacBook Pro laptopa, prosjek ne bi prikazivao ništa što bi korisnik vjerojatno iskusio u stvarnom životu”, objašnjava se u recenziji.

“Iz tog razloga, koristimo najniže brojke kako bi izračunali krajnje rezultate. Radi se o jedinom vremenu za koje možemo potvrditi da se korisnik može pouzdati, ako planira koristiti proizvod bez pristupa električnoj mreži.”

Dok su se baterije stvarno pokazale kao problem, laptopi su dobro odradili testove kvalitete prikaza na ekranu, kao i ostalih performansi.

Apple je odbio komentirati rezultate.

Povratak na Net.hr