FOTO/VIDEO: Sve što trebate znati o konzoli Xbox One

Nakon osam uspješnih godina i više od 70 milijuna prodanih konzola Xbox 360, Microsoft je na konferenciji za novinare održanoj u Redmondu najavio novu generaciju igraće konzole pod nazivom Xbox One.

Xbox One će biti “dostupan diljem svijeta tijekom ove godine”, rečeno je na konferenciji, no Microsoft nije otkrio informacije o cijenama.

U uvodnom videu u kojem su se pojavili Bill Gates, Steven Spielberg, JJ Adams i drugi, kompanija je objavila da će Xbox One po prvi put ponuditi da “vi i vaš TV imate odnos”.

Naime, nova Microsoftova konzola ima ambiciju biti više od konzole jer Xbox One služi i za igranje i za gledanje televizije. Štoviše, želi postati “zabavni sustav sve u jednom”, a Microsoft je to i demonstrirao pokazavši konzolu koja je u stanju bez problema prebacivati se između multimedijalnih sadržaja koji vas zanimaju.

Kada kažete “Xbox on”, sustav će se uključiti i prepoznati vaš glas te vas prijaviti sa vašim igraćim profilom. Korisničko sučelje nove konzole prati dizajnerske principe koje smo već vidjeli u Windows 8 i Windows Phone.

Koristeći glasovne komande, korisnik se može prebacivati između Xboxovih aplikacija, kontrolne ploče i televizijskih prijenosa uživo, bez potrebe za prebacivanjem ulaza (input) na televizoru.

Tijekom demonstracije rada Xbox One konzole, Microsoftov predsjednik za interaktivnu zabavu Don Mattrick je pokazao kako naredbe poput “što je na HBO?” ili “gledaj CBS” mijenjaju kanale ili podižu interaktivne grafičke vodiče na ekranu.

Štoviše, osim upravljanja glasom i prebacivanja među sadržajima, moći ćete istodobno pokrenuti dvije aplikacije na podijeljenom zaslonu. Primjerice, moći ćete gledati film na jednoj strani zaslona, dok s druge budete razgovarali putem Skype aplikacije.

Skype za Xbox je također novost, a senzor pokreta Kinect doživio je također poboljšanja jer je sada puno senzitivniji nego prije. Također ima 1080p HD kameru za video razgovore.

Microsoft je zaista odlučio napasti vaš TV pa je objavio da će Xbox Entertainment Studios producirati orginalni video sadržaj. U tom kontekstu velika vijest je i da će proslavljeni filmski redatelj Steven Spielberg biti uključen u produkciju “live-action” televizijske serije “Halo”.

ESPN aplikacija koja je predstavljena na konferenciji omogućit će korisnicima da gledaju uživo sportske prijenose na svom televizoru dok na istom zaslonu mogu pratiti statistike o igračima ili druge rezultate diljem svijeta.

Što se tiče specifikacija, Xbox One ima 8GB RAM-a, 8-jezgreni procesor, hard disk od 500GB, HDMI in i out, USB 3.0 utor te Blu-Ray. Kontroler je također doživio dizajnerske promjene i to više od 40 njih, uključujući i “directional pad” za bolju preciznost.

Xbox One dolazi i s DVR-om za igrače koji žele snimati svoje igre i podijeliti ih s ostalima na internetu.

Što se tiče naslova igara, predstavljena je kolekcija EA Sports uključujući “NBA Live,” “FIFA” i “Madden” – uz “Forza Motorsport 5” i “Quantum break” novi naslov koji spaja iskustvo TV-a s igrom. “FIFA 14 Ultimate Team” će biti ekskluzivno distribuirana za Xbox One, što je veliki dobitak za Microsoft s obzirom da je ovo najpopularnija sportska video igra na svijetu.

Nažalost, za korisnike s velikim kolekcijama Xbox ili Xbox 360 igara, Xbox One neće ponuditi kompatibilnost unatrag.

Pogledajte i premijerni trailer za igru “Call of Duty: Ghosts” koja izgleda vrlo realno na Xbox One igraćoj konzoli:

Povratak na Net.hr