Sony podnio patent za ‘pametnu periku’

Sony pokušava tehnologiju koja je pogodna za nošenje (wearable) izdići na potpuno novu razinu.

Japanska tvrtka za elektroniku podnijela je u Sjedinjenim Državama zahtjev za patentiranjem SmartWig tehnologije, odnosno “pametne perike” koja će koristiti senzore za otkrivanje svega, od krvnog tlaka do moždanih valova.

Ta high-tech perika koja se nosi kao i obična perika, može se koristiti na brojne praktične načine. Primjerice, slijepim ljudima može pomoći u kretanju, objavio je Sony.

Perika bi također mogla doći u ruke industriji video igara, a najviše bi joj se mogli obradovati ljubitelji svjetova virtualne stvarnosti. Prema navodima u prijavi patenta, perika se može spojiti na Wi-Fi, Bluetooth i druge radio veze.

Nosiva tehnologija počinje postajati prevladavajući trend. Na tom otvarajućem tržištu svoje pozicije pokušavaju izboriti Google, Samsung, Apple i drugi veliki igrači.

Google je u svibnju predstavio svoje Google Glass naočale, a Samsung ga je slijedio kada je u rujnu ove godine predstavio svoj “pametni sat” Galaxy Gear.

Oba proizvoda su dosta kritizirana, a mnogi skeptici postavljaju pitanje o troškovima i krajnoj koristi koju bismo mogli imati od ovih uređaja.

Nemojte očekivati da ćete u skorije vrijeme vidjeti SmartWig periku na policama trgovina. Tehnologija je još uvijek u “fazi fundamentalnih istraživanja te još nije odlučio hoće li se tehnologija komercijalizirati ili ne “, rekao je glasnogovornik Sony Europe.

Sony već godinama pokušava držati korak s brzim promjenama u biznisu potrošačke elektronike, boreći se da potencijalnim kupcima ponudi svoj odgovor na inovativne gadgete koje proizvode njegovi suparnici kao što je Apple.

Ovaj mjesec kompanija je izašla na tržište s novom igraćom konzolom PlayStation 4, prvim novim sustavom igranja u posljednjih sedam godina. PS4 se prodaje po cijeni od 399 dolara (u Hrvatskoj će u maloprodaji koštati 3.299 kn), a glavni Sonyjev rivala za nadolazeže božićne i novogodišnje blagdane je Microsoft i njegova nova igraća konzola Xbox One.

Povratak na Net.hr