NEZAUSTAVLJIVA CASSIE

POMALO JEZIV, ALI JOŠ UVIJEK BOLJI OD POŠTARA: Ovog robota reklamiraju kao ‘budućnost dostave’

Agility Robotics, tvrtka koja je nastala pod patronatom Studija strojarstva Sveučilišta Oregon State, objavila je da bi njihov robot na dvije noge uskoro mogao zamijeniti skupe i neučinkovite poštare i dostavljače.

IEEE Spectrum piše da je novi robot rezultat opsežnog teorijskog istraživanja. Za razliku od prethodnih robota razvijenih na Svečilištu, ovaj robot nema motore koji koji bi radili jedni protiv drugih. Programeri iz Agility Roboticsa su dodali i upravljač, noge i zatvoreni sustav, zbog čega robot može nastaviti raditi na otvorenom, čak i po kiši i snijegu.

VJERNI PRATITELJ: Piaggio, najpoznatiji po skuterima Vespa, proizveo robota za nošenje namirnica

Nazvan je Cassie, a mobilnost novog robota je projektirana prvenstveno kako pomoć u dostavi paketa. Unatoč tome što izgleda kao noge noja, programeri napominju da im nije bila namjera kopirati izgled bilo koje životinje. Konačni izgled Cassie određen je konfiguracijom nogu koja je stvorena matematičkim formulama, što je robotu dalo okretnost i učinilo ga efikasnim i robusnim u pokretu.

Sa svojim “kukom” koji se pomiče u tri smjera i savitljivim zglobovima gležnjeva, Cassie može stajati, čučnuti i održavati ravnotežu.

MOJA DIVNA ANDROIDA: Možda nećete sresti ženu svog života, ali biste mogli roboticu

Istraživanje je financirala američka vojska

“Vrlo jednostavno, roboti s nogama mogu ići na puno mjesta na koja kotači ne mogu”, objasnio je Jonathan Hurst, glavni tehnološki direktor tvrtke Agility Robotics i izvanredni profesor robotike na OSU. Napominje da je izum Cassie može olakšati i ubrzati isporuke jer će biti dostupna 24/7 tijekom cijele godine.

EUROPSKI PRIJEDLOG: ‘Robote treba smatrati elektroničkim osobama odgovornima za svoja djela i propuste’

Osim što će isporuke biti jeftinije i bez gnjavaže s lijenim poštarom, Cassie se također može koristiti u vojnim i operacijama traganja i spašavanja. Tim koji je napravio Cassie u sljedećim verzijama planira dodati ruke i napredni sustav senzora kako bi robot bio još više samostalan.

Cassie je razvijena i napravljena zahvaljujući 16-mjesečnoj stipendiji Agencije za napredne istaživačke projekte američkog ministarstva obrane.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr