JE LI ON TO OZBILJNO?

KALIFORNIJA NAMJERAVA ZABRANITI MUSKOVE BACAČE PLAMENA, A ON TVRDI: ‘Prodaju se kao ludi, a uopće nisu opasni’

Dok se IT milijarder Elon Musk sprema poslati prvih naručenih 10.000 bacača plamena, koje prodaje po cijeni od 500 dolara, kalifornijski zakonodavci pokušavaju progurati zakon kojim bi mu spalili posao.

Dva dana nakon što je Muskova tvrtka Boring company najavila kako počinje primati prednarudžbe za “najsigurnije bacače plamena na svijetu”, preko 10.000 ljudi je naručilo ovaj uređaj, ustvrdio je Elon Musk preko Twittera, piše RT.

Zakonom blokirati prodaju bacača plamena

No kratko nakon što su krenule prednarudžbe, kalifornijski parlamentarac Miguel Santiago najavio je kako će predložiti zakon kojim će blokirati prodaju ovog uređaja u svojoj državi. “Brojni su slučajevi u kojima tehnologija i izumi koriste društvu, ali nisu dostupni javnosti”, izjavio je Santiago. “Ne dozvoljavamo ljudima da samo dođu s ulice i kupe tenk ili protuoklopno streljivo… Ne mogu ni zamisliti koje bi sve probleme bacači plamena prouzročili vatrogascima i policiji.”

Musk je ranije tvitao kako mu je Agencija za alkohol, duhan i oružje (AFT) “odobrila” bacače plamena jer im je plamen “kraći od 10 stopa (3 metra)”. “Naš dizajn pruža maksimalnu zabavu uz najmanju opasnost”, Musk je tvitao. “Više se bojim kuhinjskog noža.”

Prodavali bi ih unatoč rekordnim požarima

No glasnogovornica ATF-a izjavila je kako ta agencija uopće nije niti zadužena za reguliranje bacača plamena. “Nije mi jasno zašto je to rekao”, izjavila je Alexandria Cornerio. U stvari, ne postoje savezni zakoni koji bi branili ljudima posjedovanje bacača plamena. Unatoč tome, u nekim su državama potpuno zabranjeni, dok se u Kaliforniji mogu nabaviti samo uz dozvolu vatrogasaca, koja je potrebna za svaki pokretni uređaj koji može izbacivati goreći mlaz zapaljive tekućine na udaljenosti od najmanje 10 stopa. U većini se država bacači plamena ipak mogu slobodno kupovati.

https://www.instagram.com/p/BeeYW0NA1HU/?utm_source=ig_embed

‘AKO NISTE ZABRINUTI, TREBALI BISTE BITI’: Elon Musk tvrdi da postoji opasnost veća od Kima, koja će izazvati treći svjetski rat

Santiaga posebno smeta prodaja bacača plamena u Kaliforniji s obzirom na rekordne šumske požare koje je ova država nedavno imala. rekao je kako je Muskova najava “nevjerojatno neosjetljiva, opasna i definitivno ne smiješna”, te da iz nje “ne može doći apsolutno ništa dobro.” Lou Paulson, predsjednik udruženja profesionalnih vatrogasaca Kalifornije, već je izjavio kako podržava Santiagov zakonski prijedlog.

https://www.instagram.com/p/BeeUSFwgLrM/?utm_source=ig_embed

Povratak na Net.hr