Aveti prošlosti

JOŠ UVIJEK SE DRŽE: 5 zastarjelih tehnologija koje se i dalje koriste

Svijet se brzo mijenja, a to se posebno odnosi na IT svijet.

Napretkom tehnologije starije uređaje gazi vrijeme, pa mnoge legendarne stvari koji smo svi voljeli više ne koristimo. Ipak, postoje neke zastarjele tehnologije koje zbog raznih razloga još uvijek koristimo.

POVRATAK OTPISANIH: Veliki skok prodaje audio kazeta

5. Flopi diskovi

Izmišljeni još 1970. godine, odavno zaboravljeni ali i danas se još uvijek koriste, naprimjer za čuvanje povjerljivih američkih dokumenata u Pentagonu. Pentagon planira zamijeniti flopi diskove tek krajem slijedeće godine.

4. Faksevi

Zamijenili su ih mailovi i SMS poruke, moderni printeri, ali u Japanu više od 80 posto biznismena i dalje smatra faks ključnim strojem za posao.

3. Dail-up internet

Zgazili su ga ADSL i danas sve bolji mobilni internet. Ipak, to ne spriječava čak 7 miliona Amerikanaca da i dalje koristi stari Dail-up pristup internetu.

2. Pageri

Mobilni telefoni presudili su i pagerima, ali se oni i danas koriste za komunikaciju u čak 85 posto bolnica u SAD, radi lakše komunikacije.

1. Audio i VHS kazete

Prvo CD, a onda i MP3, odnosno YouTube i pre njega video fajlovi, zamijenili su kazetofone i video rekordere. Prema nekim informacijama tijekom prošle godine prodano je oko 10 milijuna VHS kazeta, ali ove se godine ipak konačno prestaje sa proizvodnjom video rekordera. VHS je popularan i danas jer je retro a neki ljude misle da su VHS kazete ‘cool’.

Povratak na Net.hr