Blagdanski poklon

JEDNA PRIGODNA: Umjetna inteligencija po prvi put napisala božićnu pjesmu

Možda stvarno poželite Tihu noć nakon što čujete prvu božićnu pjesmu koju je napisala umjetna inteligencija, piše Live Science.

Ova nova melodija debitirala je u vrijeme blagdana zahvaljujući znanstvenicima s Odjela informatičkih znanosti Sveučilišta u Torontu.

‘MRZIM SVE… ŽELIM NESTATI’: Japanska umjetna inteligencija s osobnošću tinejdžerice pala u tešku depresiju

Uči poput ljudi

Znanstvenici su ubacili 100 sati pop pjesama u vrstu umjetne inteligencije znane kao povratna neuralna mreža, koja uči i djeluje izgrađujući veze između unešenih podataka, slično načinu na koji radi ljudski mozak.

U ovome konkretnom slučaju, unešene su pjesme naučile neuralnu mrežu o općoj strukturi pop glazbe. Znanstvenici su zatim testirali sposobnost UI-a da stvori pjesmu o nekom prozoru, okićenoj božićnoj jelci s puno zamotanih poklona.

Kako bi napisalo pjesmu, znanstvenici su prvo zatražili od računala da napravi priču o blagdanskom prizoru. Zatim su izabrali ritam od jednog takta po riječi i povezali krajeve rečenica s krajevima dijelova melodije. Neuralna je mreža zatim sama dovršila pjesmu.

Prizor po kojem je nastao tekst pjesmeFoto: Vimeo

Zvuči kao božićna pjesma, ako je ne slušamo dovoljno pažljivo

A rezultat stvarno i podsjeća na božićnu pjesmu, spominje se božićno drvce, pokloni, i “puno, puno cvijeća”. Samo što vokal zvuči pomalo uznemirujuće a stihovi sadrže i zbunjujuće rečenične pogreške poput “Prije stotinu i pol sati/Drago mi je što sam te sreo”.

Pjesničke sposobnosti umjetne inteligencija došle su u centar pažnje kada je tim znanstvenika u Sonyevom CLS istraživačkom laboratoriju podijelio pjesmu u stilu Beatlesa ‘Daddy’s car’, čiju je melodiju i dijelove orkestracije stvorio računalni sustav Flow Machines.

Autori ove nove studije priznaju da treba napraviti još puno posla kako bi UI-generirane melodije i stihovi bolje imitirali one koje su kreirali ljudi. Ova božićna pjesma možda ponudi mali odmak od tradicionalnih glazbenih uradaka, ali teško da će se stihovi “Uvijek sam bio tamo do kraja naših života” ponovo pjevati tako skoro.

Povratak na Net.hr