ForcePad – kad klikovi utihnu

Za navigaciju po ovoj web stranici trebate koristiti trackpad na prijenosniku ili miš. No, oni će uskoro postati stvar prošlosti.

Taj jednostavni klik mišem ili trackpadom, koji je dugo vremena bio primaran način na koji smo računalima govorili što da rade, mogao bi uskoro nestati. Nova vrsta trackpada na prijenosniku nazvana je ForcePad, a predstavila ga je tvrtka za proizvodnju hardvera Synaptics.

ForcePad radi na način da “osjeća” pritisak.

Je li ovo kraj klikova mišem? Najvjerojatnije je. ForcePad je tanji, precizniji i nema pokretnih dijelova, pa nije tako lomljiv. Novo “snažno prepoznavanje” je karakteristika koju će korisnici odmah primijetiti. Kako bi izdali naredbu računalu, korisnici samo trebaju mijenjati snagu pritiska na “padu”. Naime, ovaj uređaj prepoznaje 64 jačine pritiska, kako piše tehnološki blog Gizmodo, a prema pisanju AllThings D, ForcePad će se na prijenosnicima naći početkom 2013. godine.

Dakle, kursor ćemo moći usmjeriti na nešto na zaslonu računala i potom pritisnuti kako bismo “kliknuli”, kao što danas radimo s običnim miševima. No, pritom neće biti nikakvih mehaničkih zvukova.

Štoviše, kako je prikazano na videosnimci, nije riječ o izbacivanju “klik” funkcije, nego umetanju posve nove funkcije koja ga zamjenjuje. Klikovi tako postaju stvar prošlosti jer korisnici sada mogu pomjerati stranice gore i dolje, ubrzavati i vraćati unatrag video te prelaziti preko dugih popisa brzinom koja ovisi o snazi pritiska.

“Da se ForcePad pojavio prije otprilike 15 godina, ne znam bismo li ikad koristili miš”, rekao je izvršni direktor tvrtke Synaptics Rick Bergman.

Jednom kad će programi i web stranice moći prepoznati snagu pritiska, tradicionalni miš će otići u povijest.

Naravno, novi hardver najbolje opisuju pokretne slike, a ne riječi. Stoga pogledajte video:

ForcePad Animation from Synaptics, Inc. on Vimeo.

Povratak na Net.hr