banner

'HUM TO SEARCH'

DANIMA NE MOŽETE IZBACITI PJESMU IZ GLAVE, A NEMATE POJMA KAKO SE ZOVE? Evo nešto što će vam skratiti muke

Muke po nalaženju pjesme koja vam se danima mota po glavi zauvijek su okončane

Koliko vam se puta u glavu uvukla određena melodija ili dio teksta neke pjesme kojoj niste znali naziv, što vas je izluđivali? Sigurni smo da ste na sličnim mukama barem nekoliko puta godišnje, a sada postoji rješenje koje vam je nadohvat ruke.

Naime, na svim Android i iOS uređajima odnedavno je dostupna Googleova značajka ‘Hum To Search’ koju ćete sigurno često koristiti.

Od sada možete pjevušiti, zviždati ili mumljati melodiju pjesme čije ime ili izvođača ne znate, a Googleov softver će ju prepoznati i prikazati potencijalna podudaranja. Opcija je dostupna i u sklopu Google Asistenta.

Kako biste je isprobali skinite posljednju verziju Google aplikacije, potom u tražilici kliknite na mikrofon i postavite pitanje ‘What’s this song?’ ili kliknite na opciju ‘Search a song’. Nakon desetak sekundi mumljanja, fućkanja ili pjevušenja melodije trebala bi se pojaviti željena pjesma i neke druge, manje izgledne opcije. Možda će nekima biti utješna činjenica da ne morate imati savršeni sluh.

Cijela stvar funkcionira tako da Googleovi algoritmi mogu povezati vaše pjevušenje, zviždanje ili mumljanje s određenim glazbenim otiskom. Nakon što otpjevate melodiju, audio se pretvara u sekvence koje predstavljaju melodiju, a modeli su isprogramirani tako da prepoznaju melodiju iz brojnih izvora, odnosno ljudskog glasa. Sekvence se zatim uspoređuju s tisućama pjesama i prepoznaju se moguća podudaranja.

Ova je tehnologija prvi put predstavljena 2017. godine, a razvojem tehnologije za prepoznavanje pjesama više vam ne treba tekst i originalna melodija, već samo pjevušenje.

Povratak na Net.hr