Izvrsni direktor Deutsche Telecoma trazi regulaciju Googlea i Facebooka

Izvrsni direktor Deutsche Telecoma Tim Hoettges pozvao je na regulaciju web kompanija kao sto su Google i Facebook jer su one pocele nuditi telekomunikacijske usluge bas kao sto to i telekom operateri cine.

“Postoji konvergencija izmedu over-the-top web kompanija i klasicnih telekoma”, rekao je on. “Trebamo jednu razinu regulatornog okruzenja za sve.”

Hoettges je govorio na Mobile World Congressu u ponedjeljak u Barceloni na kojem se okupilo oko 90.000 menadzera, direktora i delegata iz ICT industrije.

On je dodao da, ako politicari budu od telekoma zeljeli da ulazu, onda regulatorni teret na njima treba biti “lagan”, osobito kad je rijec o politici dodjele elektromagnetskog spektra.

Europa takoder radi na zakonu o “neutralnosti mreze”, a Hoettges je zatrazio od kreatora politike da ostave telekom grupama dovoljno manevarskog prostora za razvoj novih usluga poput “povezanih automobila” i “pametnih brojila”.

“Mi gajimo naklonost prema neutralnosti mreze, ali mora nam biti dopusteno da imamo kvalitetne razrede kako bi omogucili nove usluge u domeni ‘internet stvari'”, rekao je on.

“Internet stvari”, odnosno “Internet of things” odnosi se na sintagmu koja oznacava uredaje koji medusobno komuniciraju i dijele podatke izmedu sebe te tako nas zivot cine jednostavnijima.

Spajanje uredaja moze biti i bezicno sto otvara nove mogucnosti za medusobnu interakciju izmedu razlicitih sustava i donosi nove mogucnosti njihove kontrole, pracenje te pruzanje naprednih usluga. Primjerice, automobili, hladnjaci, perilice ili razni sigurnosni sustavi.

Povratak na Net.hr