Debljim osobama ovaj se način naplate aviokarata sigurno neće svidjeti

Avionska kompanija Samoa Air naplaćuje karte s obzirom na težinu putnika. Za domaće letove cijena je 3,35 kune, a međunarodne 6,05 kuna po kilogramu osobe. Iz kompanije poručuju da je nakon prvotnog šoka, reakcija putnika iznenađujuće pozitivna.

Samoa Air, tvrtka pokrenuta 2012. godine, prije leta važe svoje putnike i naplatiti kartu po kilogramu težine i udaljenosti odredišta, piše HRT.hr.

‘Avioindustrija sada ima koncept da su svi ljudi u svijetu iste veličine, a u mojoj glavi nema nikakve sumnje da je ovo koncept budućnosti. Ovo je najpošteniji način putovanja’, kaže predsjednik uprave Chris Langton.

Samoa, pacifička otočna država s 200 tisuća stanovnika, četvrta je u svijetu po broju pretilih osoba po stanovniku, po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz 2008.

Cijena karte je 1,32 samoanska dolara (3,35 kuna) po kilogramu težine na domaćim letovima i 2,40 dolara (6,05 kuna) za let do 400 kilometara udaljene Američke Samoe. To konkretno znači da će, primjerice, jedan stokilaš platiti 605 kuna za jednosmjernu kartu do Američke Samoe, piše HRT.hr.

Djeca mlađa od 12 godina također plaćaju po težini, ali po cijeni od 75 posto cijene za odrasle. Prekomjerna prtljaga također će se naplaćivati po težini vlasnika.

Povratak na Net.hr