NEPAL PREKLINJE: Molimo sve da prestanu kenjati, Mount Everest je prepun govana!

Necistoca koja oko 700 planinara godisnje ostavi na Everestu postaje prava posast, pozalili su se iz Nepala.

Preko 700 planinara i vodica, koliko ih u 2 mjeseca planinarske sezone pojesti Everest, ostavi hrpu fekalija na padinama, a s tim problemom nitko da se uhvati u kostac.

Kako bi smanjilo zagadenje i ocuvala prirodna ljepota planine, iz Nepala urgiraju da se poduzmu mjere kojima ce se sprijeciti ekoloska, ali i sanitarna katastrofa.

‘Planinari obicno kopaju rupe u snijegu oko 4 stalna kampa i koriste ih kao toalet’, objasnio je Ang Tshering, a sada se tamo nalaze ljudske fekalije koje su se talozile desetljecima.

Na najnizem kampu su uvjeti pitomiji pa postoji i osoblje i toaleti, no na visim kampovima planinari su prepusteni svojim satorima i snalazljivosti.

Od ove sezone primjenjivat ce se pravila koja bi trebala rijesiti problem bacanja otpada po planini pa su tako svi planinari duzni ostaviti 4.000 dolara u najnizem kampu, koje ce dobiti nazad samo ako se vrate s 8 kilograma otpada, koliko iznosi procjena da svaki planinar ostavi na Everestu. Rjesenje za problem ostavljenih fekalija tek se trazi.

Povratak na Net.hr