Više od 50.000 Ukrajinaca protestvovalo zbog napada na novinarku

Pobuna zbog stravičnog čina

Desetine hiljada gnevnih Ukrajinaca okupilo se danas na Trgu nezavisnosti u Kijevu u znak protesta zbog brutalnog prebijanja proevropske novinarke Tatjane Čornovol, koja se bavi istraživačkim radom u vezi s predsednikom Viktorom Janukovičem i njegovom vladajućom elitom, prenosi “Tanjug“.

Više od 50.000 demonstranata, koliko ih se okupilo, planiraju da desetinama automobila krenu ka Janukovičevoj rezidenciji Mezigirija koja se, pod jakim obezbeđenjem, nalazi na obalama reke Dnjepar, a za koju Čornovolova tvrdi da ju je predsednik nezakonito “privatizovao”, prenosi AFP.

Odatle ćemo otići do rezidencije predsednika parlamenta, a potom i do premijerove rezidencije -, saopštio je ranije danas opozicioni lider Arsenij Jacenjuk, istakavši da opozicija ima tri ključna zahteva: da se oslobode nedužni (demonstranti koje je uhapsila policija), da se uhapse banditi i da se raspusti vlada.

Planiramo da protestujemo sve dok vlasti ne izmene ustav i ograniče ovlašćenja predsednika -, izjavila je penzionerka iz Kijeva Tatjana Kornijenko, okružena mnogobrojnim ukrajinskim zastavama koje, u rukama demonstranata, vijore na centralnom trgu u prestonici Ukrajine.

Ukrajinska novinarka Tatjana Čornovol (34), koja je 25. decembra pretučena i ostavljena u jarku, izjavila je da je napadnuta iz osvete i da se napad “nije dogodio slučajno”, pošto je prethodno pokrenula priču o luksuznim rezidencijama ukrajinske političke elite.

Čornovolova, koja je učestvovala u protestima protiv Janukoviča nakon što je odustao od istorijskog sporazuma sa Briselom u korist bližih veza sa Moskvom, snimljena je sa slomljenim nosem i jednim zatvorenim okom.

Napad na nju i njene fotografije iz bolnice dodali su “ulje na vatru” i ponovo razbuktali proevropske proteste, koji su najpre privukli stotine hiljada ljudi na Trg nezavisnosti u Kijevu, ali su prošle nedelje počeli da se rasplinjavaju.

Čornovolova je pretučena u noći između utorka i srede, nakon što su je napadači pratili “crnim luksuznim džipom”, pošto je prethodno provela dan fotografišući rezidencije ministra unutrašnjih poslova Vitalija Zaharčenka i glavnog tužioca Viktora Pšonka.

Povratak na Net.hr