Kineska vlada naredila da se usedelicama nazivaju sve neudate žene iznad 27 godina

Ponižavajuži naziv izazvao pobune miliona žena

Komunistička vlada Kine naložila je Svekineskoj ženskoj federaciji da koristi termin “usedelica” za sve dame koje se nisu udale do 27- 30. godine, prenosi Daily mail.

Lepim devojkama nije potrebno obrazovanje da bi se udale za čoveka iz moćne i bogate porodice. Međutim, devojke prosečnog ili ružnog izgleda mogu imati problema-, stoji u jednom članku nazvanom “Usedelice ne zaslužuju naše saosećanje”.

Ponižavajući naziv zadržao se u medijima i izazvao pobunu miliona ambicioznih mladih žena koje tvrde da zaslužuju da se obrazuju koliko žele.

Cilj vlade je da ih podstakne na rađanje u što mlađem dobu i tako spreči ozbiljan disbalans koji se javio u brojnosti pripadnika muškog i ženskog pola.

Naime, u Kini su zbog politike jednog deteta postali popularni selektivni abortusi koji su doveli do toga da se svake godine rađa mnogo više dečaka nego devojčica.

Takođe, vladu brine da će neudate žene podstaći društvo na građansku neposlušnost.

Iako je Svekineska ženska federacija nedavno prestala da koristi termin “usedelica”, sada žene koje se nisu udale do 30. godine naziva “starim” neudatim ženama. Ipak, pogrdni izraz se i dalje koristi u većini medija.

Povratak na Net.hr