U ruskoj bolnici izgorelo 37 pacijenata (VIDEO)

Sumnja se da je pacijent podmetnuo požar

U psihijatrijskoj bolnici u selu Luka kod Novgoroda, na severozapadu Rusije, sinoć je izbio požar. Poginulo je 37 osoba. Bolničarka sama spasla 20 pacijenata, preneli su B92 i Tanjug.

Predstavnici Ministarstva za vanredne situacije koji su na mestu požara pretpostavlju da su svi oni koji se vode kao nestali poginuli u požaru.

Za vreme požara poginula je 46-godišnja bolničarka koja je spasavala ljude. U ovom trenutku izvučeno je 10 tela od 37 poginulih osoba“, navodi se u saopštenju Istražne komisije.

Dok je drveno zdanje gorelo Julija je sama uspela da na sigurno izvuče trećinu pacijenata, od kojih većina ne bi mogla sama bez pomoći da napusti zgradu.„Julija je do poslednjeg trenutka izvlačila pacijente iz kreveta. Uspela je da izvede više od 20 bolesnika. A onda se srušila greda i ona sama nije mogla da se izvuče“, rekao je novinarima ruske agencije RIA Novosti lekar u ovoj psihijatrijskoj ustanovi Igor Bulanov.

Prema rečima lekara, Julija Anufrijeva (46) je bila sama i jedini član medicinskog osoblja u trenutku izbijanja požara.

U psihijatrijskoj bolnici „Oksoči“ na ovom odeljenju su bili ljudi sa teškim mentalnim oboljenjima, a mnogi nisu imali rođake koji su ih posećivali, rekao je Bulanov.

U trenutku požara, koji je izbio u 2:52 po lokalnom vremenu, na odeljenju se nalazilo 59 osoba, od kojih su 22 evakiusane, prenosi Interfaks podatke Ministarstva za vanredne situacije. Za sat i po požar je lokalizovan, a oko 12 sati po moskovskom vremenu je i potpuno ugašen. Izgorela je u potpunosti drvena zgrada u kojoj se nalazilo muško odeljenje bolnice.

Zgrada muškog odeljenja bolnice je, prema rešenju suda, trebalo da bude raseljena do 1. avgusta 2014. godine zbog nedovoljne protivpožarne zaštite, rekao je RIA Novostima direktor Odeljenja nadzora Ministarstva za vanredne situacije Jurij Deševih.

Ranije je istražna komisija Rusije u saopštenju kao verovatan uzrok navela da je jedan pacijent podmetnuo požar.

Poslednji požar ovakvih razmera pogodio se u psihijatrjskoj bolnici u Podmoskovlju poginulo je 38 osoba. Tada je ministarstvo zdravlja obećalo da će proveritit sve ustanove u Rusiji i njihov stepen protivpožarne zaštite.

Foto: RIA Novosti/Andrey Stenin

//www.youtube.com/embed/hKVZrwHQzl4

Povratak na Net.hr