Putin: Asadovi protivnici jedu ljudske organe

Rusija želi da stvori uslove za rešavanje dvogodišnjeg sukoba

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je Zapad da je Moskva protiv naoružavanja sirijskih pobunjenika pošto „protivnici sirijskog predsednika Basara al Asada jedu ljudske organe”.

Mislim da nećete poreći da zaista ne treba podržavati ljude koji ne samo da ubiju svoje neprijatelje, već otvaraju njihova tela i jedu njihove unutrašnje organe, javno i pred kamerama -, rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare u Londonu posle razgovora sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom.

U prvom javnom obraćanju od kada je američka administracija u petak obelodanila da će sirijske pobunjenike vojno pomoći, Putin je rekao da Rusija želi da stvori uslove za rešavanje dvogodišnjog sukoba.

Da li su to ljudi koje želite da podržite? Da li su oni ti koje želite da snabdevate oružjem? -, zapitao je Putin, a prenela je agencija Rojters.

Kameron je izrazio uverenje da Britanija i Rusija mogu da prevaziđu razlike u gledištima na situaciji u Siriji, uprkos nekim neslaganjima.

Ono što sam izdvojio iz današnjih razgovora jeste da možemo da prevaziđimo razlike ukoliko shvatimo da delimo neke osnovne ciljeve – okončanje sukoba, zaustavljanje rastakanja Sirije, prepuštanje sirijskom narodu da odluči ko će vladati (državom) i borba sa ekstremistima i pobeda nad njima -, rekao je Kameron.

Kameron je dodao da je sa Putinom razgovarao i kako iskoristiti Samit G8 kao „novi zamah” za zaustavljanje ubijanja u Siriji.

Uoči Samita G8 u Severnoj Irskoj, britanski premijer je priznao da „nije nikakva tajna” da su on i ruski predsednik imali neslaganja oko Sirije, ali i da dele zajedničke ciljeve i da London, zajedno sa Vašingtonom i Moskvom, ulaže napore na organizovanju mirovnog sastanak u Ženevi sledećeg meseca, mada se sirijska opozicija još nije izjasnila da li će sastanku prisusutvovati, dodaje BBC.

Sastanak osam svetskih lidera (Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Rusije, SAD-a i Velike Britanije) – Samit G8 održava se sutra i prekosutra u Loh Ernu u okrugu Fermanah u Severnoj Irskoj.

Povratak na Net.hr