Potpredsednik crnogorske Vlade zadovoljan zbog parade, nezadovoljan Amfilohijem

Igor Lukšić kritikovao mitropolita Amfilohija zbog kritika gej parade

Potpredsednik Vlade Crne Gore i šef diplomatije Igor Lukšić kazao je da je održavanjem podgoričkog prajda poslata poruka da ta država poštuje različitosti, objavio je Tanjug a prenosi B92.

On je indirektno kritikovao mitropolita Amfilohija zbog stavova iznetih u vezi s jučerašnjom “Paradom ponosa”.

Ako smo opredeljeni za promovisanje ljudskih prava i tolerancije, onda treba da se priviknemo i na događaje kao što je ‘Parada ponosa’. Država Crna Gora zaštitiće ljudska prava svih svojih građana, jer je to evropski standard”, rekao je Lukšić novinarima.

On je čestitao policiji na adekvatnom obezbeđenju prve gej parade u glavnom gradu Crne Gore, uprkos, kako je naveo, brojnim bezbedonosnim rizicima.

Lukšić je kazao da je parada bila test na kojem su “pali oni koji su otvoreno ili skriveno legitimisali vandalizam i nasilje”, aludirajući pritom na izjave mitropolita Amfilohija uoči prajda.

Takvi su me najviše razočarali. Tražeći ugao da promovišu moral i određenu doktrinu treba, pre svega, da pođu od toga da su svi ljudi jednaki, a da je njihova misija da promovišu sve ljude, jer je to zapravo Božja volja. Mislim da su oni najvećim delom odgovorni za dobar deo vandalizma koji se desio na podgoričkim ulicama””, naveo je Lukšić.

U Podgorici je u nedelju održana prva “Parada ponosa”, a događaj je protekao u znaku neviđenih mera policijskog obezbeđenja, kao i žestokih sukoba policije s protivnicima gej parade, da bi učesnici povorke na kraju bili evakuisani iz centra grada.

U neredima povodom gej povorke u glavnom gradu Crne Gore povređeno je 20 policajaca, a privedeno 60 izgrednika.

Mitropolit Amfilohije kazao je uoči podgoričkog prajda da je u pitanju “parada bestidnosti”, a nakon parade je ocenio da je tim činom obeščašćena Crna Gora.

Foto: Wikipedia

Povratak na Net.hr