Obnovljeni protesti u Rio de Žaneiru odneli sedam života

Šest civila i jedan policajac žrtve oružanih sukoba

Šest civila i jedan policajac poginuli su u oružanom okršaju u jednom sirotinjskom kvartu Rio de Žaneira, saopštila je policija, prenosi Tanjug.

Demonstranti su ponovo izašli na ulice siromašnih predgrađa Sao Paola, zahtevajući bolje obrazovanje, prevoz i zdravstvene usluge, uprkos tome što je predsednica Brazila Dilma Rusef juče obećala sveobuhvatne akcije u cilju reforme brazilskog političkog sistema i usluga.

Prema podacima policije, najmanje 500 ljudi blokiralo je ulice na nekoliko sati u mirnim protestima u distriktima Kapao Redondo i Kampo Limpo, na periferiji Sao Paola.

Šest civila i jedan policajac poginuli su rano jutros u oružanom okršaju u jednom sirotinjskom kvartu Rio de Žaneira, nakon što su protesti prerasli u nerede i pljačku, saopštila je policija.

Posle više od nedelju dana protesta širom Brazila, predsednica Dilma Rusef najavila je da će vlada potrošiti dodatnih 23 milijardi dolara na javni prevoz i obećala da će inicirati referendum o političkim reformama.

Rusef je navela i da će se vlada fokusirati na fiskalnu odgovornost i kontrolu inflacije, zdravstvo i obrazovanje.

Ipak, stiče se utisak da njena obećanja nisu uspela da umire Brazilce. Lideri Pokreta za besplatni prevoz, koji su pokrenuli prve demonstracije, najavljuju nove proteste i daju podršku današnjim demonstracija u Sao Paolu u organizaciji druge grupe aktivista, prenela je agencija AP.

Preko milion Brazilaca više od nedelju dana demonstrira zbog povećanja cene javnog prevoza i velikih troškova organizacije fudbalskog Svetskog kupa 2014.

Povratak na Net.hr