London: Tri žene provele 30 godina u ropstvu

Uhapšeni robovlasnici

Tri žene stare između 30 i 69 godina oslobođene su iz jedne kuće u Londonu u kom su, navodno, držane u zatočeništvu tri decenije, saopštio je Skotland jard.

Policija je u kući u južnom delu britanske prestonice uhapsila muškarca i ženu stare 67 godina, a istraga o ovom slučaju je i dalje u toku.

Kako je saopšteno, tri žene su držane protiv svoje volje u kući, a policija je do njih došla nakon dojave žene koja je humanitarnoj organizaciji “Sloboda” rekla da je 30 godina zatočena kao robinja i služavka.

Policija je saopštila da su iz kuće oslobođene žena iz Malezije stara 69 godina, žena iz Irske stara 57 godina i žena iz Britanije stara 30 godina.

Istraga je otvorena nakon što je policiju kontaktirala nevladina organizacija, kojoj se telefonom obratila jedna od zatočenih žena.

“Policija je u oktobru dobila poziv humanitarne organizacije, kojoj se javila žena tvrdeći da je protiv svoje volje bila u kući u Londonu više od 30 godina. Nakon istrage i osetljivih pregovora vođenih preko humanitarne organizacije, tri žene, koje su bile pod velikom traumom, oslobođene su i prebačene na sigurno”, saopštila je policija.

Kako je naveo detektiv Kevin Hajland iz odeljenja za trgovinu ljudima, do oslobađanja je došlo nakon što je jedna od žrtava videla na televiziji dokumentarac o prisilnim brakovima humanitarne organizacije “Sloboda”, kojoj se ubrzo i obratila.

“To je bio katalizator u ovom slučaju, žena je zbog toga okrenula pravi telefon, a to je zatim dovelo do njihovog oslobađanja. Lokacija je južni London i to je sve što možemo zasad da kažemo”, rekao je Hajland.

Povratak na Net.hr