Kineski dečaci separatisani, jer zaostaju za devojčicama

Među muškim drugarima manje su stidljivi i raste im samopouzdanje

Dečaci tinejdžeri u jednoj šangajskoj školi našli su se u prvim redovima prosvetne reforme nakon što su u jednom od najboljih obrazovnih sistema u svetu uvedeni razredi samo za muškarce, zbog zabrinutosti da oni zaostaju za devojčicama. Nastavnici se nadaju da će ovako pomoći dečacima da prevaziđu povučenost i stidljivost.

Dali smo dečacima šansu da se promene – rekla je AFP-u profesorka Šen Huimin, prenosi Tanjug.

Šangajski školski sistem dobio je najviše ocene na testiranju 15-godišnjaka 2009. godine od strane Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) ispred vršnjaka u Južnoj Koreji, Finskoj, Hong Kongu i Singapuru.

Samopouzdanje raste među dečacima

Petnaestogodišnji učenik Li Džongjang kaže da je manje stidljiv kada odgovara u razredu samo pred svojim drugarima, ali njegove reči da nedostatak devjčica omogućava da se više koncentriše na učenje izazvale su smeh njegovih drugova.

Jedan poznati kineski pedagog, Sun Junsiao, utvrdio je da je procenat dečaka plasiranih u vrh lista na godišnjim prijemnim ispitima za univerzitete pao sa 66,2 na 39,7 u periodu između 1999. i 2008. godine.

Devojčice zrelije

U zemljama u razvoju devojčice postižu inače bolji uspeh u srednjim školama od dečaka, konstatovano je u studiji OECD-a 2009. Postoji značajna razlika u polovima što se tiče rezultata obrazovanje u tom dobu, navedeno je u studiji OECD gde je stopa diplomiranja kod devojčica od 15 godina iznosila 87 procenata a kod dečaka 79.

Kao odgovor na to, šangajska elitna Srednja škola broj osam je formirala dva razreda sa 60 dečaka koje podučavaju po posebnom programu.

Jedan profesor Pekinškog univerziteta pozvao je na još radikalnije reforme sugerišući prošlog septembra da dečaci treba da kreću u školu godinu ili dve kasnije od devojčica.

Kina je ukinula odvojeni sistem obrazovanja za dečake i devojčice po dolasku komunističke partije na vlast 1949. godine, a danas odvojenih razreda po polu ima samo u privatnim školama.

Povratak na Net.hr