Jadranka Kosor pred sudom časti HDZ-a

Oteti stan nije tema saslušanja

Predsedništvo HDZ je većinom glasova odučilo da se slučajem bivše stranačke predsednice Jadranke Kosor pozabavi Visoki sud časti HDZ, izjavio je predsednik stranke Tomislav Karamarko.

Sve eventualne nesuglasice i nesporazumi trebalo bi da se rešavaju dogovorom i kompromisom, a nikako izbacivanjem – rekao je pre početka sednice zamenik predsednika i član predsedništva Drago Prgomet upitan treba li Kosorovu sankcionisati zbog njenih medijskih istupa.

Statut HDZ-a propisuje da Visoki časni sud od partijskog predsedništva mora dobiti odobrenje u slučaju kad je reč o članu centralnih partijskih organa, a Kosorova je kao poslanik u Saboru i član takvog organa.

Ako predsedništvo odobri, onda bi u roku od desetak dana trebalo da bude sazvana sednica Visokog časnog suda.

Sednica predsedništva HDZ-a na kojoj se govorilo o Kosorovoj bila je zatvorena za javnost, a prethodila joj je sednica zagrebačkog HDZ-a koji je Kosorovoj odbio da da podršku, a njen slučaj, odnosno istupanje u medijima i kritikovanja aktuelnog vrha stranke, prepustiti predsedništvu partije.

Ako neko zato što govori istinu treba biti izbačen iz HDZ-a i ako se to dogodi meni, onda će to biti vrlo jasna i precizna poruka, ne samo članovima HDZ-a nego i mnogo šire – rekla je Kosorova, podsetivši da je kao ministarka i vicepremijerka dala doprinos ostvarenju poslednjih velikih Tuđmanovih ciljeva – ulasku u NATO i ulasku u EU, a kao premijerka dala veliki doprinos završetku i deblokadi pregovora i potpisala pristupni ugovor s Unijom.

Mere koje Sud može da izrekne kreću se od ukora preko oduzimanja stranačke dužnosti do uslovnog i bezuslovnog isključenja iz stranke.

Povratak na Net.hr