Italijanska banka prima novu valutu – parmezan

Sirom protiv krize

Banka Kredito Emilijano tretira parmezan kao što druge banke tretiraju zlato, i to iz jako dobrog razloga – trezor sa sirevima vredan je oko 200 miliona dolara.

U nekim delovima Italije ovo je stvarnost – čuveni “Ređano” parmezan toliko je dragocen da su neke banke voljne da zadrže sir umesto rate ili otplate dugova i kredita svojih klijenata.

Banka Kredito Emilijano, na prvi je pogled banka kao i svaka druga, s poslovnicama širom Italije ali ono što je razlikuje je to što u sefu nećete pronaći poluge zlata, dijamante ili novac.

Umesto toga, u njihovim trezorima nalaze se desetine hiljada kolutova parmezana, pažljivo smeštenih na policama, piše Blic.

Ova banka sir preuzima od lokalnih poljoprivrednika u zamenu za otplatu kredita ili njegovo smanjenje za tri odsto. Službenici banke brinu o sazrevanju sira, kao i određenoj temperaturi i nivou vlažnosti.

S obzirom na to da je Italija zapala u najgoru krizu od Drugog svetskog rata, ova banka je pomogla proizvođačima parmezana da njihova proizvodnja ne propadne.

Proizvođači su zadovoljni što čak 80 odsto dugova otplaćuju sirom, a samo mali deo kamate novcem, pritom banka nije na gubitku jer uvek može prodati sir i zaraditi novac.

Povratak na Net.hr