Bosanci proterani sa hrvatskog primorja

Sto evra po danu okrenuli turiste Crnoj Gori

Građani Republike Srpske će, po svemu sudeći, ove godine izbegavati Hrvatsku kao destinaciju za letovanje u “širokom luku”, jer su u ovoj zemlji potvrdili da će od 1. jula od stanovnika BiH tražiti da pokažu 100 evra po danu boravka.

Ovu informaciju su potvrdili i u MUP Hrvatske, ističući da je to u skladu sa propisima i zakonskom regulativom Hrvatske i EU, jer građani BiH od 1. jula “ne ulaze više u Hrvatsku, nego u EU”.

Napominju kako će osoba koja poseduje overeno garantno pismo fizičke ili pravne osobe iz Hrvatske ili dokaz o uplaćenom turističkom aranžmanu, biti dužna predočiti dokaz o posedovanju 50 evra po danu.

S druge strane, iz Crne Gore već najavljuju da oni građanima BiH neće tražiti “posedovanje 100 evra po danu”, te da je sve što će tražiti na granici – važeća lična karta ili pasoš za maloletno dete.

Turisti, prvenstveno iz Federacije BiH, već tradicionalno u velikom broju svake godine posećuju Neum, jedini izlaz BiH na more. Da bi skratili put i došli do Neuma, a izbegli loš put preko Svitave, morali su ući u Hrvatsku, pa izaći iz nje. Kako će to sada biti regulisano i da li će i ovi građani morati da pokažu 100 evra po danu, iako će biti samo u kraćem tranzitu kroz Hrvatsku, ostaje da se vidi, jer turističkim poslenicima još niko nije objasnio da li će se i u ovakvim slučajevima primenjivati direktive EU.

Mi smo ionako povoljniji sa cenama u odnosu na Hrvatsku. Osim toga, Vlada Crne Gore dala je instrukciju da se turisti na granici ne zadržavaju nego da se propuštaju kako se ne bi stvarale gužve – kaže Faruk Čaluk, iz Turističke zajednice Crne Gore u Sarajevu.

Da su Crnogorci ozbiljno shvatili mogućnost da iskoriste situaciju i privuku turiste iz BiH, govori i nedavno održana manifestacija Dani Crne Gore u Sarajevu, gde je promovisana turistička ponuda Crne Gore za ovu sezonu.

Građani Banjaluke i Republike Srpske, koji su prethodnih godina najčešće na letovanje odlazili u Crnu Goru ili Hrvatsku, kažu da će ih, ako su do sada i imali dilemu, ulazak Hrvatske u EU zasigurno opredeliti da se za letovanje odluče za južnijeg suseda.

U turističkim agencijama u Banjaluci potvrđuju da prodaja aranžmana za Hrvatsku ove godine ide slabije, što zbog odluke o famoznih “100 evra po danu”, što zbog ukupne materijalne situacije građana.

Povratak na Net.hr