Asad: Zaslužio sam Nobela

Predsednik Sirije prokomentarisao ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade

Predsednik Sirije Bašar al Asad izjavio je da je Nobelova nagrada za mir trebalo da bude dodeljena njemu, a ne Organizaciji za zabranu hemijskog naoružanja, prenosi “B92“.

Nobelov komitet je i ove godine izazvao kontroverze kada je dodeljivao nagradu za mir, a mnogi su ocenili da je OPCW neopravdano postao laureat i da je odluka politički motivisana, nakon što je toj organizaciji dat rok da do sredine 2014. uništi hemijski arsenal u Siriji.

Nagradu je trebalo da dodele meni -, rekao je Asad u šaljivom tonu, u intervjuu jednom prorežimskom libanskom listu.

Asad je za list “Akbar” rekao i da žali što hemijsko naoružanje više ne može da koristi kao argument u pokušajima da se Izrael primora na odricanje od nuklearnog arsenala.

Sada su se okolnosti promenile, cena se promenila. Zato smo se složili da se uništi naš hemijski arsenal, kako bismo otklonili opasnost od američkog napada. Nema sumnje da je taj gubitak doveo do gubitka morala i da predstavlja svojevrstan politički poraz za Siriju -, rekao je Asad.

Inače, ubrzo po dodeli Nobelove nagrade za mir, jedna od prvih reakcija je stigla baš iz Damaska.

Fajez Sajeg, član Asadove partije BAAS, ocenio je da dodela nagrade OPCW-u “ističe kredibilitet vlade” u Damasku i njenim namerama da uništi svoj “toksični arsenal”.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr