2036. moguć udar meteora Apofis

Svakih sedam godina sve je bliži i izvesniji

17.2.2013.
6:36
VOYO logo

Našoj planeti ne preti opasnost od udara nekog velikog asteroida, a problem bi jedino mogao da napravi asteriod “Apofis”, koji bi na bliskoj razdaljini od Zemlje trebalo da proleti 13. aprila 2029. godine

Prema podacima NASA, našoj planeti u narednom periodu ne preti opasnost od udara nekog velikog asteroida, a problem bi jedino mogao da napravi asteriod “Apofis”, koji bi na bliskoj razdaljini od Zemlje trebalo da proleti 13. aprila 2029. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Apofis je bliski asteroid iz porodice takozvanih NEO asteroida. Svakih sedam godina prolazi blizu naše planete - objašnjava prof. dr Milan Ćirković, naučni savetnik Astronomske opservatorije u Beogradu. Otklonjena je svaka mogućnost da 2029. godine “Apofis” udari u Zemlju. I verovatnoća da se to desi prilikom narednog bliskog prolaska, 2036. godine, sada je manja od 1:1.000.000.

Ove godine nas očekuju još dva bliska susreta sa malim telima u Sunčevom sistemu. Desetog marta biće moguće posmatrati kometu koja će proći na vrlo maloj udaljenosti od Zemlje, a potom 29. novembra i prolaz komete INOS, najsjajnije komete viđene sa Zemlje u poslednjih sto godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O katastrofalnim asteroidima još se lome naučna koplja, a seže se daleko u prošlost.

Procenjuje se da je pre 65 miliona godina asteroid udario u Zemlju snagom koja je bila milijardu puta jača od atomske bombe bačene na Hirošimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ogromni asteroid, koji je udario u Zemlju na području današnjeg Meksika i izazvao takozvanu nuklearnu zimu. Prema mišljenju mnogih stručnjaka, ovo je najprihvatljivije objašnjenje za istrebljenje dinosaura.

Među najpoznatijim događajima je i onaj upamćen kao Tunguska eksplozija. Leta 1908. godine (30. juna) nešto posle sedam sati ujutru, kosmičko telo nepoznatog porekla eksplodiralo je u slivu reke Podkamenaja Tunguska u severozapadnom Sibiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Energija koja je oslobođena u tom trenutku bila je toliko velika da se poredi sa eksplozijom hidrogenske bombe od desetak megatona.

Jačina sudara bila je tolika da je uzdrman ceo stari kontinent kao i deo Azije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opservatorije na svim krajevima sveta danonoćno su proučavale neobičan događaj, a za to vreme u Rusiji su noći bile toliko svetle da je tamošnje stanovništvo sve vreme tokom noći moglo da čita knjige bez dodatnog osvetljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo