ZRAKOPLOVNE NESREĆE SPORTAŠA: / Urugvajski ragbijaši jeli su suigrače kako bi preživjeli

Image
Image

Nesreća zrakoplova u kojemu su kraj Medellina stradali nogometaši brazilskog Chapecoensea, tek je posljednja u nizu koja je uzela živote sportaša.

29.11.2016.
11:53
VOYO logo

Torino i Manchester United su nogometni klubovi koji su također pogođeni nezamislivom zrakoplovnom nesrećom, kao i reprezentacija Zambije.

Image
NESREĆA KOJA JE POTRESLA SVIJET: /

U bolnici umro i golman Danilo, otkriven bizaran uzrok pada zrakoplova?

United stradao na povratku iz Beograda

Momčad Uniteda vraćala se 6. veljače 1958. iz Beograda, s utakmice Kupa prvaka protiv Crvene zvezde. Zbog nedostatka goriva, avion je sletio u München. Vrijeme je bilo loše, na pisti je bilo snijega, koji je usporavao kretanje aviona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi su nastali pri uzlijetanju, a kad se zrakoplov British Airwaysa pokušao po treći put dignuti, nije daleko dospio i srušio se u minhenskoj zrakoplovnoj luci Riem.

Preživio je 21 putnik, a među njima su bili vratar Harry Gregg i legendarni napadač Bobby Charlton. Bila je to generacija "Busbyjevih beba". Unitedu je trebalo deset godina za igrački oporavak, kad je sir Matt Busby s generacijom 1968. postao europski prvak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tragedija momčadi Torina

U povijest Torina, datum 4. svibnja 1949. upisan je crnim slovima. Tog se dana, zbog slabe vidljivosti, avion zabio u potporni zid na Bazilici Superga, koja se nalazi na brdu iznad Torina. Poginulo je 31 putnik, uključujući 18 igrača torinskog prvoligaša. Momčad se vraćala iz Lisabona, gdje je odigrala prijateljsku utakmicu protiv Benfice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Momčad Torina, koja je u tom trenutku bila vodeća u Serie A, proglašena je prvakom, a preostala četiri kola odigrali su juniori. Na pogrebu se okupilo više od milijun ljudi, a koliki su strah Talijani imali od zrakoplova pokazuje i činjenica da su sljedeće godine "azzurri" na Svjetsko prvenstvo u Brazil putovali brodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sudaru helikoptera poginula olimpijska pobjednica

Prošle godine u ožujku u Argentini, u sudaru helikoptera na sninanju reality šoua Survivor, život je izgubilo troje francuskih sportaša. olimpijska pobjednica, plivačica Camille Muffat, jedriličarka Florence Arthaud i boksač Alexis Vastine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stradali hokejaši iz Jaroslavlja

Nesreća je zadesila i hokejaše ruske KHL momčadi Lokomotiva iz Jaroslavlja. Sedmog rujna 2011. godine poginulo je 44 putnika, a istraga je pokazala da je pilot napravio fatalnu pogrešku tijekom leta za Minsk. Avion se srušio neposredno nakon uzlijetanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kanibalizam u Andama

Poznata je i nesreća urugvajskih ragbijaša. Momčad Old Christian stradala je u Andama 1972. godine, za putu iz Montevieda u Santiago de Chile. Avion je udario u planinski masiv na visini od 3600 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službena potraga za stradalima prekinuta je nakon deset dana. Trebalo je proći 72 dana od nesreće do spašavanja preživjelih putnika. Dvojica ragbijaša su nakon desetodnevnog hoda u planini, pronašli lokalnog pastira koji ih je nahranio i obavijestio nadležne da na letu ima preživjelih.

U Andama je došlo do pojave kanibalizma. "Imali smo samo jednu opciju", kazali su preživjeli ragbijaši koji su jeli posmrtne ostatke svojih suigrača i članova posade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ovoj nesreći 1993. snimljen je i film "Alive", po knjizi "Priča o preživjelim u Andama".

Na letu je bilo 45 putnika, četvrtina ih je poginula pri padu zrakoplova, neki od posljedica hladnoće, a 27 ih je preživjelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poginuli reprezentativci Zambije

Prije 23 godine, 28. travnja 1993. strašnu tragediju doživjela je reprezentacija Zambije. Poginulo je svih 25 putnika, među njima 18 igrača, tri trenera i predsjednik nogometnog saveza Zambije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Avion je pao u Atlantik u blizini Libervillea u Gabonu. Momčad je putovala u Dakar, na kvalifikacijsku utakmicu protiv Senegala. Istraga je pokazala kako je pilot, nakon požara na jednom, pogreškom isključio drugi motor. O toj je nesreći snimljen film "Eighteam".

Članovi reprezentacije pokopani su pored stadiona Independence u Lusaki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvojili Afrički kup nacija nedaleko nesreće

Zanimljivo, 2012. godine reprezentacija Zambije je u gabonskom Libervilleu, tek nekoliko stotina metara od mjesta nesreće, osvojija Afrički kup nacija pobijedivši nakon jedanaesteraca s 8:7 (0:0) Obalu Bjelokosti. Zambijci su pobjedu posvetili poginulim reprezenentativcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poginuli američki klizači

Godine 1961. američka reprezentacija u umjetičkom klizanju zaputila se preko Belgije na Svjetsko prvenstvo u Prag, no nije stigla do tadašnje Čehoslovačke. Avion se srušio u blizini Bruxellesa, nedaleko zračne luke Zaventem. Poginulo je 16 članova reprezentacije, uključujući i deveterostruku prvakinju Maribel Owen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo