ZAŠTO JE MARADONA OTIŠAO IZ BARCELONE? / 'Nikada nisam upoznao igrača koji bi to napravio zbog novca...'

Image
Foto: Profimedia

Maradona je 1984. godine u rekordnom transferu preselio iz Barcelone u talijanski Napoli

26.11.2020.
14:22
Profimedia
VOYO logo

Legendarni Diego Maradona (60), jedan od najboljih nogometaša u povijesti, preminuo je u srijedu u Argentini.

Image
BIVŠA MARADONINA DJEVOJKA U OČAJU: /

Ne dozvoljavaju joj da se oprosti od Diega; 'Sramota, s ovime su povrijedili i njega...'

Image
BIVŠA MARADONINA DJEVOJKA U OČAJU: /

Ne dozvoljavaju joj da se oprosti od Diega; 'Sramota, s ovime su povrijedili i njega...'

Maradona je rođen 30. listopada 1960. u Lanusu kao peto od osmero djece, no odrastao je u Villa Fioritu, siromašnom dijelu Buenos Airesa, a njegov izniman talent bio je očit već od malih nogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vanserijski talent

Brzo je nadmašio lokalno okruženje, sa 15 je već igrao za Argentinos Juniors postao najmlađi igrač ikad u Primeri. Sa 16 je debitirao u dresu "Gauča", u prijateljskoj utakmici protiv Mađarske, a sa 19 je prvi put bio najbolji igrač Južne Amerike. Nakon pet godina u Juniorsima, 1981. je preselio u Boca Juniorse. Unatoč činjenici da se na "La Bomboneri" zadržao samo jednu sezonu, Maradona je od nje napravio posebnu. Sa 28 golova u 40 nastupa odveo je momčad do naslova Primere. Iako su Bocini obožavatelji željeli da zauvijek ostane, već nakon jedne sezone je otišao u Barcelonu za tada rekordnih 7.3 milijuna dolara.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Diego Maradona

Nakon dvije sezone na Camp Nou preselio je u Napoli za još jedan svjetski rekord od 13 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlouporaba kokaina

U Italiji je Maradona proživio svoj igrački vrhunac, s Napolijem je osvojio dva naslova prvaka Italije, Kup Uefa, talijanski Kup i Superkup i postao poput božanstva,, ali istodobno i žrtva vlastitog uspjeha. Unatoč uspjehu na terenu, Maradonin osobni život postajao je sve gori i gori.

Napoli je napustio 1991. zaradivši 15-mjesečnu suspanziju zbog zlouporabe kokaina, a nakon suspenzije pridružio se Sevilli. U svom novom španjolskom klubu odigrao je samo 26 utakmica, daleko od uspjeha koji je postigao u Napoliju. Iz Seville se vratio u domovinu u Newell's Old Boyse, ali je sakupio samo sedam utakmica. Posljednji Maradonin bili su Boca Juniorsi (1995-1997).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Rekao mi je da to nije istina'

Predsjednik Barcelone koji je prodao Maradonu u Napoli 1984. godine, Josep Lluis Nunez, objasnio je da se za taj transfer odlučio zbog Maradoninih problema s drogom i velike zarade.

"Čuo sam od policije da s Maradonom moram biti jako pažljiv kad se radi o situaciji s njegovim korištenjem narkotika", rekao je Nunez za TV3 i nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pričao sam s Maradonom i on mi je rekao da tu nema istine. To je ono što mi je rekao. Barca mora imati igrače sa savršenim imidžem, koji ne traže sukobe i dobro utječu na imidž kluba."

Nije ga razumio

Maradona je pričao loše stvari o Nunezu u razdoblju nakon što je preselio u Italiju, na što je bivši predsjednik Barce rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikada nisam razumio nogometaša koji odlazi iz Barcelone jer negdje drugdje može dobiti boljI ugovor, ali i kaže da je to krivica predsjednika. Lagano je to objasniti navijačima, kao profesionalni nogometaš morate iskoristiti priliku bolje ponude jer imate kratku karijeru, ali ja još nisam upoznao igrača koji odlazi iz Barcelone jer može dobiti bolji ugovor negdje drugdje."

Nunez je bio predsjednik Barce od 1978. do 2000. godine. Preminuo je 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTLplay donosi biografsku dramu o nogometnom geniju Diegu Maradoni.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo