ZA ŠPANJOLCE JE 'GUAHILOVIC': / 'Ovdje me svi zovu dječak'

Image
Foto: AFP
2.10.2015.
21:39
AFP
VOYO logo

"Osjećam se jako dobro. Uživam u igranju nogometa, a Gijon je lijep grad i ovdje mi se stvarno sve sviđa. Sa svim suigračima imam odličan odnos", rekao je Halilović u razgovoru za španjolsku agenciju EFE.

'Zaslužili smo više bodova'

Nakon šest kola Sporting je skupio pet bodova te se nalazi na 15. mjestu među 20 momčadi. "Sigurno smo zaslužili više bodova. No igrali smo dobro i imamo mladu ekipu. Trebamo samo nastaviti raditi i učiti. Sve je u redu trenutačno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je u Gijon, primorski grad sa 560.000 stanovnika na sjeveru Španjolske, došao prije 43 dana osjeća da ga vole.

"Sretan sam. Razgovarao sam s Matom Bilićem i on mi je objasnio kakva je filozofija kluba, trener, igrači, kondicijski trener... Puno mi je pomogao", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bilić mi je rekao da je Sporting pravi izbor za mene'

Bivši hrvatski napadač Mate Bilić (34) ondje je igrao prije dvije godine, a također i 2004. kada ga je Sportingu posudio Real Zaragoza te ga se rado sjećaju.

"Slabo sam ga poznavao ranije jer je on igrao za Split kada sam ja igrao za Dinamo te smo se sučelili u Hrvatskoj. No puno smo razgovarali prije nego sam potpisao za Sporting. Zvao sam ga kako bih se informirao. Mate je jako dobra osoba i odmah mi je rekao da će mi pomoći ako zatrebam nešto, a tako je i bilo. Lijepo je govorio o Sportingu te mi ukazao da je za mene najbolje rješenje dolazak ovdje", rekao je Halilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Trener je želio igrača poput mene'

Halilović je dosad upisao 351 minutu u prvoj španjolskoj ligi, nakon što je lani igrao za Barcelonu B u drugoj ligi.

"U Hrvatskoj sam također igrao prvu ligu s Dinamom, ali 1. HNL je znatno drugačija. Dinamo mi je puno pomogao u karijeri, ja sam naporno trenirao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Halilović podsjeća kako je trener Barcelone Luis Enrique htio da se ove sezone okuša u španjolskoj prvoj ligi.

"Uoči početka sezone trener Sportinga me nazvao i rekao da je razgovarao s Enriqueom i da je za mene jako važno odigrati puno utakmica u Primeri. Osim toga Barca je htjela da dođem u Sporting, prije nego da idem u neki klub iz Engleske ili Njemačke. Trener Abelardo Fernandez mi je rekao da mu je trebao igrač poput mene, netko tko je dobar 'jedan na jedan', ali da je ovo sada prva liga i da tu nije dovoljan samo talent. Odgovorio sam mu da se slažem te da želim raditi, učiti i popraviti igru u obrani".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pet utakmica dvije asistencije

Mladi hrvatski reprezentativac u pet utakmica je upisao dvije asistencije, a zbog lijepih poteza ga je sportski dnevni list Marca proglašavao najboljim igračem Sportinga u posljednje tri utakmice.

"Naš cilj je ostanak u ligi, a nastavimo li igrati dobro kao dosada sigurno ćemo se spasiti. Bez problema".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U igri se najbolje razumije s Paragvajcem Tonijem Sanabrijom, 19-godišnjim napadačem Rome koji je poput njega ove sezone došao na posudbu.

"On je napadač pa igram iza njega i stvarno uživam u tome jer zna igrati, posebno 'jedan na jedan'. Također i vezni igrač Jony koji dobro ulazi s krila. Zatim imamo veznog Sergia koji puno trči i koji je važan za momčad. I naravno iza su nam važni Bernardo i Luis Hernández".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barcelona je drugi planet

Naučio je i što znači lokalna riječ "guaje" (izgovara se guahe).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To znači dječak. U početku nisam shvaćao da me zovu 'Guahilović', mislio sam da ne znaju izgovoriti 'Halilović'. Kasnije mi je postalo jasno", kaže uz smijeh.

Halilovićev plan je vratiti se na kraju sezone što spremniji u Barcelonu te se rado sjeća kako su ga ondje primili igrači poput Messija, Suáreza, Inieste, Xavija...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je impresivno. Uvijek govorim da sam se osjećao kao na drugoj planeti kada sam trenirao i igrao s njima. No svi su oni normalne osobe s kojima možeš razgovarati. Osim što su dobri nogometaši dobri su i kao osobe".

Najbolje se ondje osjećao uz hrvatskog reprezentativca Ivana Rakitića (27).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I Gerard Piqué se lijepo odnosio prema meni kada sam došao. Tada još nisam govorio španjolski pa sam s njim komunicirao na engleskom jeziku. Odmah se ponudio pomoći, bio je izuzetno srdačan".

Messi je najbolji igrač u povijesti

Iako ga mediji često uspoređuju s Messijem, istučući da je on budući najbolji igrač na svijetu, Halilović to ne smatra primjerenim iako mu je drago kada ga se na taj način hvali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemoguće je da ja budem novi Messi. On je najbolji igrač u povijesti nogometa i nitko ne igra niti će igrati kao on. Messi je samo jedan. Ja sebe definiram kao kreatora igre, 'playmakera'. Volim puno igrati s loptom, asistirati, ići 'jedan na jedan'. Svjestan sam da moram još raditi na obrambenim zadacima no najviše volim dodavati i zabijati golove".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo