ODGOĐENE OLIMPIJSKE IGRE: / Japanski premijer i čelni čovjek MOO-a dogovorili se kad će se održati

Image
Foto: Philip FONG / AFP / Profimedia

Pandemija koronavirusa zaustavila je i sport. Najteža kriza od drugog svjetskog rata za čovječanstvo nanijela je veliku štetu sportskim ligama i sportu kao takvom.

24.3.2020.
16:00
Philip FONG / AFP / Profimedia
VOYO logo

Hrvatski olimpijci podržali odluku

16:00 - Hrvatski olimpijci podržali su odluku o odgodi Olimpijskih igara. Pročitajte više OVDJE.

Image
HRVATSKI OLIMPIJCI ZADOVOLJNI ODLUKOM O ODGODI: /

'Iduće godine možemo zajedno u pravoj formi predstavljati Hrvatsku'

Image
HRVATSKI OLIMPIJCI ZADOVOLJNI ODLUKOM O ODGODI: /

'Iduće godine možemo zajedno u pravoj formi predstavljati Hrvatsku'

MOO: OI u Tokiju odgođene za godinu dana

14:42 - Olimpijske igre u Tokiju koje su se trebale održati od 24. srpnja do 9. kolovoza 2020., odgođene su za "najviše godinu dana, za ljeto 2021." zbog pandemije koronavirusa, objavio je u utorak Međunarodni olimpijski odbor (MOO). Od prvog izdanja u modernoj eri 1896. godine ovo je prva odgoda olimpijskih igara u doba mira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U trenutačnim okolnotima i na temelju danas dobivenih informacija od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), predsjednik MOO-a Thomas Bach i japanski premijer su zaključili da olimpijske igre u Tokiju trebaju biti pomaknute za poslije 2020. i to najkasnije do ljeta 2021. kako bi se sačuvalo zdravlje sportaša i svih uključenih u OI kao i cijele međunarodne zajednice", navodi MOO u svom priopćenju.

Kratko prije ove objave u Tokiju je održana telefonska konferencija na kojoj su sudjelovali Bach i japanski premijer Shinzo Abe te neki drugi dužnosnici uključeni u organizaciju OI, a Abe je poslije razgovoa izjavio da je njegov prijedlog da se Igre odgode za godinu dana Bach sto posto prihvatio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakva odluka MOO-a činila se neizbježnom u situaciji u kakvoj svijet do sada nije nikada bio, suočen s pandemijom koronavirusa.

Stigla potvrda

13:46 - Japan je predložio jednogodišnju odgodu Olimpijskih igara u Tokiju zbog pandemije koronavirusa, a Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je to prihvatio, izjavio je u utorak japanski premijer Shinzo Abe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predložio sam da se igre odgode za godinu dana i predsjednik MOO-a Thomas Bach je to prihvatio sto posto", izjavio je Abe nakon telefonske konferencije na kojoj su osim njega i Bacha sudjelovali i guverner Tokija Yuriko Koike, predsjednik organizacijskog odbora OI 2020 Yoshiro Mori i japanska ministrica za olimpijske igre Seiko Hashimoto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je kazao Koike Igre koje će se održati sljedeće ljeto nosit će naziv Tokio 2020.

Japanska ministrica za olimpijske igre Hashimoto je dodala kako će ova odluka biti olakšanje za sportaše koji su do sada bili u nemogućnosti pripremati se kako treba za najveći sportski događaj na svijetu. Također je dodala da odgoda neće biti dulja od godine dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ova odluka bude službeno prihvaćena od strane MOO-a CIO, to će biti prva odgoda Igara u modernoj eri u doba mira. Prije su samo dva svjetska rata u 20. stoljeću uzrokovali odgodu, a onda i otkazivanje Igara.

Također, to je i velik udarac za grad Tokio kao i za cijeli Japan koji su se marljivo pripremali godinama da od 24. srpnja do 9. kolovoza budu domaćini najvećoj svjetskojsportskoj manifestaciji nakon koje bi od 25. kolovoza do 6. rujna uslijedile Paraolimpijske igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:32 - Iz Ureda japanske vlade objavili su da je premijer Abe razgovarao s čelnim čovjekom MOO-a ThomasomBachom te da je dogovoreno da se OI održe iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:20 - Japanski premijer Shinzo Abe predložio je da se Olimpijske igre odgode. Čeka se još samo službena potvrda MOO-a. Abe je rekao da je odgoda neizbježna, a prijedlog će biti da se odgode na godinu dana. Službena odluka bit će donesena kroz nekoliko tjedana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:16 - Hrvatski boksački savez je u utorak poslao službeno priopćenje u kojem reagira na istup jednog od 13-tero članova hrvatske reprezentacije koja je bila na olimpijskim kvalifikacijama u Londonu, ističući da je Savez postupio u skladu s uputama državnih institucija po njihovom povratku u zemlju.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pozivamo na zajedništvo, na nestvaranje panike te suzdržavanje od prozivanja državnih institucija'

"U trenucima kada RH i grad Zagreb proživljavaju jedne od najtežih trenutaka zbog velikih kriza izazvanih pandemijom koronavirusa te uzastopnim potresima koji dodatno stvaraju nelagodu među stanovništvom, pozivamo na zajedništvo, na nestvaranje panike te suzdržavanje od prozivanja državnih institucija koje rade svoj posao najbolje što znaju. Upravo je od tih institucija Hrvatski boksački savez prije povratka reprezentacije iz Londona tražio upute za daljnje postupanje. I dobili smo ih s pohvalama za naš profesionalni pristup. Napisano je da cijela reprezentacija ide odmah po povratku u samoizolaciju, da ih se ne dočekuje na zračnoj luci, jer inače nema svrhe samoizolacije, da stručne službe preuzimaju situaciju i da se ne miješamo. To smo i poslušali", stoji u priopćenju HBS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Potrebno je da se osoba sa simptomima javi svom liječniku obiteljske medicine radi provedbe testiranja'

Naime, mediji su jučer objavili izjavu Tome Kadića, trenera reprezentativca Tonija Filipija, da Savez nije stajao uz reprezentaciju koja se vratila s kvalifikacija za OI iz Londona te da je jedan član reprezentacije zaražen.

"Nažalost, na naše inzistiranje da se članovi naše delegacije testiraju, dobili smo odgovor da epidemiološka služba određuje tko će se testirati i da se testiraju osobe samo s izraženim simptomima poput povišene tjelesne temperature, suhog kašlja, kihanja, šmrcanja, bolova u prsima ili mišićima, proljeva i sl. U tom slučaju potrebno je da se osoba javi svom liječniku obiteljske medicine radi provedbe testiranja", dodaje se u priopćenju u kojem se navodi i da su o svemu tome obaviješteni izbornici i članovi ekspedicije prije njihovog povratka u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HBS pritom ističe da glede hijerarhije, Savez načelno komunicira s reprezentacijom preko izbornika ili vođe puta, koji je u ovom slučaju bio izbornik Dorijan Čalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dio je na vlastito inzistiranje ostao u Londonu i njihov povratak organizirali smo prekjučer'

"On je pohvalio odrađeno, jer smo veći dio reprezentacije vratili u najkraćem mogućem roku. Dio je na vlastito inzistiranje ostao u Londonu i njihov povratak organizirali smo prekjučer", navodi HBS izražavajući zabrinutost za "zdravstveno stanje cijele boksačke obitelji, ali ponajviše povratnika iz Londona".

"Napominjemo, kako je dio tih sudionika, bio prošlog mjeseca na pripremama u Italiji, gdje im je savez po izbijanju epidemije naložio da se hitno vrate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatramo kako pojedinačni istupi poput trenera BK Gladijatora nisu pravo stanje stvari, obzirom da su oba izbornika Dorijan Čalić (muški) i Ante Matas (žene) imali samo pozitivne riječi za postupke Saveza", ističe HBS.

'Niti ja, niti ostatak reprezentacije nemamo isto mišljenje kao trener Kadić, pa mi nije jasno u čije ime on to govori'

"Savez je napravio sve što je bilo moguće i mi smo toga svjesni i zahvalni. Bitno je da smo se vratili kući. Niti ja, niti ostatak reprezentacije nemamo isto mišljenje kao trener Kadić, pa mi nije jasno u čije ime on to govori. I na samom natjecanju se ponašao neprimjereno, a nakon neočekivanog poraza njegovog boksača totalno se izgubio", kazao je Čalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pogrešna adresa napada. Savez tu nije ništa kriv'

Matas je samo kratko izjavio:

"Pogrešna adresa napada. Savez tu nije ništa kriv. Ali pustimo sada to, treba se usredotočiti na zdravlje, a ne baviti se glupostima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, Hrvatski boksački savez moli sve medije da poštuju privatnost članova hrvatske reprezentacije te da ne iznose imena ili pretpostavke je li netko i tko je točno od članova reprezentacije zaražen koronavirusom.

Na kraju priopćenja je HBS izrazio sućut obitelji jučer preminulog Hrvatskog tigra Branka Cikatića, jednog od najboljih i najpoznatijih boraca s ovih prostora.


09:25 - Nogometaši minhenskog Bayerna i drugih njemačkih klubova pristali su na smanjenje plaća kako bi pomogli u suočavanju s krizom uzrkovanom pandemijom koronavirusa. Plaće će im biti smanjene za 20 posto.

09:20 - Legenda Milana Paolo Maldini i njegov sin Daniel zarazili su se koronavirusom, a Paolo je poslao fantastičnu poruku putem društvenih mreža. Pročitajte više OVDJE.

09:14 - Jose Mourinho pokazao je da je čovjek iz naroda pomažući isporučiti esencijalnu hranu starijim osobama zaglavljenim u zatvorenom prostoru zbog koronavirusa.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE

8:22 - FatihTerim pozitivan je na koronavirus. SlavenBilić poslao mu je poruku podrške. O tome više - OVDJE.

07.30 - Arsenal se danas trebao vratiti zajedničkim treninzima u londonskom Colneyu, nakon što je trening kamp dubinski očišćen. No, na valovima Johnsonove najave, kao i savjeta medicinskih stručnjaka, Mikel Arteta odlučila je ukinuti te planove i držati svoje igrače u samoizolaciji, javlja jedan od najčitanijih engleskih tabloida The Sun.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE

Stranim zvijezdama neće dopustiti povratak u domovine

To znači da se stranim zvijezdama neće dopustiti povratak u njihove matične zemlje, unatoč tome što su nedavno PSG-ova zvijezda Neymar i Thiago Silva napustili Europu....

"Trebalo mi je tri do četiri dana da se osjećam bolje, s više energije, da su mi simptomi sve slabiji", kazao je trener Arsenala Mikel Arteta.

Doista, svi nogometaši Premier lige u svim klubovima sada su odvojene najranije do 1. svibnja, s zaključavanjem koje traje najmanje šest tjedana. Ostaje plan da se sezona nastavi početkom lipnja.

Klubovi žurno izrađuju pojedinačne planove treninga

A klubovi žurno izrađuju pojedinačne planove treninga kako bi svoje igrače vratili u punu kondiciju. "No, na COVID-19 nije utjecao samo nogomet, nego i na Olimpijske igre koje će, najvjerojatnije, biti odgođene za godinu dana", pišu Englezi. Ovo je na televiziji objavio šef američkog sporta Dick Pound, a očekuje se da će uskoro biti potvrđeno.

Nadal i Federer mogli bi preskočiti US i French Open

U međuvremenu, Rafa Nadal i Roger Federer mogli bi preskočiti i US Open i French Open zbog posljedica pandemije koronavirusa.

Velika nagrada Azerbejdžana također je odgođena nakon što je Lewis Hamilton udario na one koji ignoriraju smjernice socijalne distanciranja kao i na "neodgovorne i sebične".

A smatra se da šef UFC-a Dana White istražuje nova mjesta za dugo očekivani dvoboj Habiba i Fergusona, s tim da na tlu SAD-a neće moći napraviti event.


07.00 - Većina američkih olimpijaca i paraolimpijaca izjasnilo se za odgodu Olimpijskih igara 2020. u Tokiju zbog pandemije koronavirusa, pokazalo je novo istraživanje Američkog olimpijskog i paraolimpijskog odbora (USOPC).

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE

U anketi sudjelovalo 1780 sportaša

U anketi je sudjelovalo 1780 sportaša, a njih 68 % tvrdi da Igre ne bi bile poštene kad bi započele kako je predviđeno, 24. srpnja 2020., navodeći kao glavni razlog smetnje u procesu treninga. Gotovo 65 % sportaša je izjavilo da su recentni događaji utjecali na njihov proces treninga, a 25 % njih je izjavilo da uopće ne mogu trenirati suočeni sa zatvorenim dvoranama i bazenima.

'Sada je jasnije nego ikad da je put prema odgodi izgledan'

"Sada je jasnije nego ikad da je put prema odgodi vrlo obećavajuć te potičemo MOO da poduzme sve potrebne korake kako bi se Igre odvijale u sigurnim uvjetima uz podjednake uvjete za sve natjecatelje", stoji u priopćenju USOPC-a.

Američki sportaši su se pridružili sve glasnijem zboru onih koji zagovaraju odgodu Igara u Tokiju, a čini se da su i Japanci shvatili da je Igre nemoguće provesti u djelo u postojećim okolnostima. Olimpijski odbori Australije i Kanade već su objavili da neće slati svoje sportaše, ako će se Igre u Tokiju održati u predviđenom terminu od 24. srpnja do 9. kolovoza.


06:59 - Jedna od posljednjih nogometnih liga koja je odolijevala pandemiji koronavirusa, australska A-liga, u utorak je prekinula natjecanje.

"Nogometni savez Australije (FFA) donio je vrlo tešku odluku o odgodi završnih kola A-lige. Odluka stupa na snagu odmah", izjavio je glavni operativac Saveza James Johnson na konferenciji za medije u Sydneyu te dodao kako je odluka bila jednoglasna.

'FFA će razmotriti stanje u nadolazećim tjednima'

"FFA će razmotriti stanje u nadolazećim tjednima, a sljedeća procjena statusa predviđena je za 22. travnja", rekao je Johnson.

Većini klubova je u osnovnom dijelu sezone preostalo pet utakmica, a najboljih šest momčadi tada bi trebalo nastaviti natjecanje za prvaka u doigravanju.

Prekinuta glavna sportska natjecanja

U Australiji su ovim potezom prekinuta sva glavna sportska natjecanja: liga australskog nogometa, kao i nacionalno prvenstvo u ragbiju.


06.57 - Japanska Vlada i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) započet će pregovore o odgodi Olimpijskih igara u Tokiju za najviše godinu dana, objavile su u utorak dnevne novine Sankei, navodeći visokopozicioniranog dužnosnika Vlade kao izvor informacije.

Shinzo Abe i Thomas Bach o odgodi Igara - danas

Prema istom izvoru japanski premijer Shinzo Abe i predsjednik MOO-a Thomas Bach će u utorak telefonskim putem razgovarati o odgodi Igara koje su bile predviđene u terminu od 24. srpnja do 9. kolovoza.

Neimenovani dužnosnik je izjavio da će Igre "biti odgođene" te naveo da odgoda neće biti duža od godinu dana, što je u ponedjeljak potvrdio i član MOO-a Dick Pound.

Udarac za domaćina

Odgađanje Igara će biti udarac za domaćina, koji je u organizaciju uložio više od 12 milijardi američkih dolara, a velike iznose su uložili i mnogobrojni pokrovitelji te nositelji prava televizijskih prijenosa.

Pronalaženje novog datuma neće biti nimalo jednostavno, jer će se u bogatom kalendaru morati pronaći mjesta za Olimpijske igre na kojima će se tisuće sportašica i sportaša nadmetati u 33 sporta. Za 2021. već je prije odgođen nogometni EURO, a predviđena su mnoga svjetska i kontinentalna natjecanja u ostalim sportovima.

Najavili da su spremni promijeniti termin Svjetskog atletskog prvenstva

No, za očekivati je da će se mnoge međunarodne federacije povesti primjerom atletskih čelnika, koji su već najavili da su spremni promijeniti termin Svjetskog atletskog prvenstva koje bi trebalo biti održano u Eugeneu, u američkoj saveznoj državi Oregon, od 6. do 15. kolovoza 2021.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo