Zaleđe kojeg nije bilo

UOČI DERBIJA: Nesuđeni junak otkrio detalje drame koja će ga doživotno proganjati

Danas od 15 sati Rijeka i Osijek igraju derbi na vrhu HNL-a, ovako važnu utakmicu ove dvije momčadi nisu odigdrale od 26. svibnja 1999. godine.

Tad su Riječani za prvi naslov prvaka trebali pobijediti Osječane, ali završilo je 1:1, a domaćinima je ostala gorčina zbog pogotka koji je Admiru Hasančiću zbog zaleđa poništio pomoćni sudac Zoran Krečak. 

Ono što nije uspjela Gračanova Rijeka sad mi mogla napraviti Kekova momčad.

“Rijeci od srca želim naslov. I doći ću sigurno na feštu. Pa tamo su mi rođena oba sina”, rekao je Admir Hasančić za 24 sata.

Prerano počeli slaviti

“Te 1999. prerano smo počeli slaviti, već nakon pobjede protiv Hajduka u Splitu. Činilo se da samo trebamo istrčati na teren i da će Osijek pasti”, prisjetio se nesuđeni riječki junak.

“Kad se Sztipanovics spremao nabaciti u šesnaesterac, ja sam se, kao uvijek, malo navirio prema golu, ali i odmah se instinktivno povukao pazeći da ne budem ni centimetar iza obrane Osijeka. I kad je Krečak označio zaleđe, nisam mogao vjerovati”, kazao je Hasančić koji je bio na rubu da udari suca.

Šupraha ga je pitao: Jesi li siguran?

“Svi smo ga opkolili, na rubu očaja. Ni danas mi nije jasno kako sam se uspio svladati da ne skočim na njega. Na sreću, suzdržao sam se, ostao sam sportaš iako sam bio suočen s nezamislivom nepravdom. Glavni sudac Šupraha ga je tri puta pitao: ‘Jesi li siguran?’. ‘Jesam, jesam, jesam’, kao papiga je odgovarao Krečak”, dodao je Hasančić.

Spornih 12 centimetara

Deset godina nakon sporne utakmice, 3D animacijom je dokazano kako zaleđa nije bilo, a riječ je o 12 centimetara, što je sudačkom oku uistinu bilo teško procijeniti. No, problem je što je Krečak označio zaleđe i kod prvog upućivanja lopte u 16-erac, što je bilo pogrešno.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr