TRESE SE NOGOMETNI SVIJET: / 'Platini je samo Dudek, a i Hrvatska je pokradena u toj međunarodnoj zavjeri'

Image
Foto: AFP, FABRICE COFFRINI

Nekadašnji drugi čovjek Hrvatskog nogometnog saveza osvrnuo se na Platinijevo uhićenje

19.6.2019.
7:44
AFP, FABRICE COFFRINI
VOYO logo

Francuski istražitelji priveli su u utorak u Nanterreu legendarnog nogometaša i bivšeg predsjednika Europskog nogometnog saveza (UEFA) MichelaPlatinija, a njegovo privođenje dovodi se u vezu s istragom u slučaju korupcije i podmićivanja u procesu izbora domaćina Svjetskog prvenstva 2022. godine, koje je dodijeljeno Kataru.

Pravno gledano, promjena domaćinstava teško će se izvesti. Ovu priču, a i Platinija dobro poznaje odvjetnik Ivan Brleković, bivši potpredsjednik HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do otkazivanja neće doći, i prije pet godina se počelo govoriti o tom suspektnom dobivanju prvenstva u Kataru. Indikativno je da je ta organizacija dodijeljena Kataru u prosincu 2010. godine na sjednici u Zürichu, istovremeno kada je dodijeljena i Rusiji", rekao je Brleković za RTL Direkt i dodao kako ova vijest i nije veliko iznenađenje.

Dobri duh

"Žao mi je što je uhićen 'dobri duh europskog nogometa' Michel Platini koji je bio jedan od najboljih nogometaša u povijesti. Ja ga dobro znam iz vremena kada je on bio predsjednik Uefe i moram reći da je bio vrlo jednostavan čovjek. Na sjednicama bi uvijek riječ prepuštao svom tajniku, a tadašnji njegov tajnik je današnji predsjednik Fife i gospodar svjetskog nogometa GianniInfantino. Poznato je da je politika odlučivala o tome tko će dobiti Svjetsko prvenstvo u Rusiji kao i Kataru, kao što je odlučivala i o drugim dodjelama domaćinstava", rekao je Brleković napominjući da je sigurno bilo i korupcije, ali smatra da Platini nije kalibar čovjeka koji bi donosio takve strateške političke odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dočekali ga emir i predsjednik

"Poznato je da je on pozvan neposredno prije na ručak u Elizejsku palaču i kao što je i sam rekao, bio je iznenađen kada ga je tamo dočekao i katarski emir i predsjednik katarske vlade te predsjednik Francuske Sarkozy. Cijela ova situacija može se usporediti s legendarnim Gruntovčanima. Uvijek je stradao Dudek, a ne Tetec i mudrijaši koji su zapravo krojili probleme", rekao je Brleković.

Hrvatska se 2005. kandidirala na Europsko prvenstvo s Mađarskom. Bila je u drugom krugu za finale, ali nije na kraju dobila domaćinstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dan prije na probnom glasovanju u Cardiffu tehničke komisije Uefe, koja zapravo predlaže koga izabrati, mi smo pobijedili, no tu noć se dogodilo nešto čudno, došle su do nas informacije da je Hrvatska na kraju dobila nula glasova, kao i Mađarska, Italija je dobila tri ili četiri glasa, a Ukrajina i Poljska čak devet glasova", ističe.

Prva velika korupcija

Naglašava da su se ovakve stvari i prije itekako događale na svjetskoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prva velika korupcijska afera u Fifi je izbila 2000. godine kada je bankrotirala švicarska sportska firma ISL koja je imala ekskluzivna marketinška TV prava, a ta prava joj je dodijelio ondašnji predsjednik Fife João Havelange. Govorilo se o mitu od 100 milijuna eura. No, ništa mu se nije dogodilo jer je Švicarska tek 1995. godine uvela mito kao kazneno djelo", rekao je Brleković za RTL Direkt.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo