IZNENAĐENJE U MADRIDU / Hrvatska pobijedila Srbiju i ušla u finale Davis Cupa! 'Novak je najbolji u singlu, ali srećom nismo igrali taj sport'

Image
Foto: Profimedia

Borna Gojo napravio je spektakularan posao u prvom meču, a najbolji par svijeta Mate Pavić i Nikola Mektić zaključili su priču

3.12.2021.
14:00
Profimedia
VOYO logo

Hrvatska teniska reprezentacija plasirala se pobjedom protiv Srbije u finale Davis Cupa. Ukupan rezultat u tri meča bio je 2:1 za naše tenisače.

Borna Gojo pobijedio je Dušana Lajovića s 2:1 u setovima i tako priredio pravu senzaciju na otvaranju polufinala. Gojo je slavio protiv 33. tenisača svijeta, dok je on rangiran 279. na ATP ljestvici, što je jedno od najvećih iznenađenja u povijesti Davis Cupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novak Đoković bio je uvjerljiv protiv Marina Čilića, pobijedio je 2:0 u setovima, a najbolji par svijeta Nikola Mektić i Mate Pavić s lakoćom, s 2:0 u setovima su riješili pitanje pobjednika u meču protiv srpskog para Novak Đoković-Filip Krajinović.

Image
UHVAĆEN! /

HRT-ov sukomentator u prijenosu uživo nije mogao vjerovati tko je na tribinama: 'Jeste li ga vidjeli? Tu, u kutu kamere?!'

Image
UHVAĆEN! /

HRT-ov sukomentator u prijenosu uživo nije mogao vjerovati tko je na tribinama: 'Jeste li ga vidjeli? Tu, u kutu kamere?!'

Mektić i Pavić završili priču

Najbolji igrači parova na svijetu u potpunosti su opravdali svoj status i u dvoboju protiv najboljeg tenisača svijeta u pojedinačnoj konkurenciji, dominiravši protiv Đokovića i Krajinovića tijekom cijelog odlučujućeg meča u polufinalnom dvoboju Hrvatske i Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom su setu bili uvjerljivi na svom servisu, a počeli su prijetiti 'breakom' već u drugom gemu, kad je Đoković na servisu uspio izvući 0-40 i još jednu prednost. Mektić i Pavić su do 'breaka' ipak došli u 12. gemu i tako osvojili prvi set te slomili otpor srbijanskog para.

U drugom setu su od rezultata 1-1 olimpijski i wimbledonski pobjednici nanizali pet gemova te nakon 72 minute igre slavodobitno uzdignutim rukama proslavili ulazak Hrvatske u četvrto finale Davis Cupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U finalu će Hrvatska igrati protiv pobjednika drugog polufinalnog ogleda, u kojem igraju Njemačka i Rusija.

Nakon pobjede Mate Pavić nije krio zadovoljstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjajna pobjeda, igrali smo protiv jakog tima, Novak je najbolji na svijetu, teško ga je pobijediti. Uspjeli smo, igrali smo sjajno u paru od skupine preko četvrtfinala i polufinala, i Borna i Marin igrali su sjajne mečeve. Jako smo sretni što smo u finalu i spremni smo za njega", rekao je Pavić, dok je Mektić dodao: 'Bilo je teško, jako su dobro servirali na početku, pokazao je Novak da je najbolji u singlu, ali srećom nismo igrali taj sport, nego su nas bila četvorica. Iskoristili smo pad njihova servisa, napravili breakove i prošli dalje. Jako smo sretni'.

No, čini se da Hrvatska ne misli tu stati. Izbornik Vedran Martić je svjestan da imaju još jednu prepreku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako smo ponosni, igrači su odigrali jako dobro. Borili smo se od prvog singla... Sutra imamo dan odmora i bit ćemo spremni za nedjeljni finale", rekao je izbornik.

Polufinale Davis Cupa, rezultati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska - Srbija 2-1

---------------------------

Pavić/Mektić - Đoković/Krajinović 7:5, 6:1

Čilić - Đoković 4:6, 2:6

Gojo - Lajović 4:6, 6:3, 6:2

Drugi set

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6-1 Kraj! Hrvatska je u finalu Davis Cupa!

5-1 Da skratimo priču. Hrvatskoj treba jedan gem za plasman u finale Davis Cupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4-1 Prekrasan tenis Mate Pavića i Nikole Mektića. Mekta na mreži čuda radi, zasad ne vidimo način na koji bi Srbi mogli do pobjede tu u Madridu.

3-1 Sad su ovim breakom pokazali Mektić i Pavić svu svoju raskoš talenta, a Đoković svoju mračnu stranu. Počeo je psovati i divljati, razbacao je stvari, udario torbu nogom, a, kad je sve to obavio i smirio se, vratio se onda u igru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2-1 Dobro su se izvukli Mektić i Pavić iz situacije u kojoj su gubili 0:30. Još jedan gem za njih i sad treba otići po break.

1-1 Kreću oba para sigurno u drugi set, bez puno drame na servisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi set

7-5 Zakucava opet Pavić kao u košarci i ide Hrvatska na 1:0 u setovima, Da su birali trenutak za break, ne bi ga mogli izabrati bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6-5 Kako je Pavić zakucao ovaj zadnji volej, baš onako s guštom i to je 6-5 za Hrvatsku.

5-5 Đoković odlično servira i to je zapravo najveći razlog zbog kojeg je Srbija u egalu s Hrvatskom. Pogodio je sedam aseva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5-4 Nema breaka još uvijek, drži svatko svoj servis fantastično. Sad bi odlično sjeo jedan za Hrvatsku, ali lako je to reći, malo teže učiniti jer servira Novak Đoković.

4-3 Lagani gem za Hrvate, Mektić je imao jednu duplu servis-grešku, ali to je jedini poen koji su on i Pavić dali Srbima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3-3 Vrhunski servira Đoković i to je novo poravnanje rezultata. Ako se ovako nastavi, pred nama je duga noć.

3-2 Koncentracija i s jedne i s druge strane. Mektić i Pavić osvojili su još jedan gem na svom servisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2-2 Evo i Srba, ne daju se tako lako. Pitanje će biti koliko je goriva ostalo Novaku Đokoviću u rezervoaru nakon meča s Marinom Čilićem.

2-1 Mektić izvlači as na kraju ovog gema i to je 2-1 za Hrvate. Izgledaju naši bolje, sigurnije na terenu u Madridu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1-1 Izjednačili su Krajinović i Đoković, bli su blizu breaka Pavić i Mektić, ali ipak će pričekati sljedeću priliku.

1-0 Odlično otvaranje Mektića i Pavića. Favoriti su u ovom meču, a tako se i ponašaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20:58 - Počeo je meč parova. Sretno, Hrvatska!

Drugi set

2-6 Kraj, Đoković je očekivano pobijedio Čilića u ovom meču.

1-5 Novak je siguran na svom servisu i jedan ga gem dijeli od pobjede u ovom meču.

1-4 Sve sada polazi za rukom Novaku Đokoviću i možemo sad već lagano upisati pobjedu najboljem tenisaču svijeta.

1-2 Još jedan dugi gem doveo je do breaka za Đokovića, sad je Marin u teškoj poziciji.

1-1 Đoković zbilja nema problema na ovom servisu. Dobro čita Čilićevu igru, ali i pogađa sad neke nemoguće udarce.

1-0 Đoković je imao tri break-lopte, ali Čilić može biti sretan da je Đoković napravio nekoliko grešaka i omogućio mu da uzme ovaj gem. Novak je na servisu.

Prvi set

4-6 Nešto više od sat vremena trajao je ovaj set, Marin se dobro borio, imao je svojih prilika, no nije ih iskoristio. Đoković gotovo da igra bez greške. Krećemo u drugi set.

4-5 Novak Đoković upravo je pokazao zašto je on najbolji tenisač svijeta. vratio se s 0-40 i uzeo Čiliću servis, tako da sad servira za set.

4-3 Još su uvijek Marinovi servisi nerješiva zagonetka za Đokovića. Kako je sad zakucao forhend za svajanje ovog seta puno govori o samopouzdanju koje trenutno ima. Igra, zapravo, bez prevelikog pritiska.

3-3 Sliči ovo na dvoboj revolveraša u kojem gubi onaj tko prvi trepne. Zasad ne trepću ni Nole ni Marin.

3-2 Bravo za Marina! Vodi protiv Novaka Đokovića 3-2 i siguran je na servisu. Novak zasad ne izgleda kao da će lako dobiti ovaj meč.

2-2 Imao je Marin priliku za break, ali nije ju iskoristio. Đoković igra vrlo dobro, no dugo traju ovi gemovi, što je za Hrvatsku odlično.

2-1 Dobro ide zasad Marinu Čiliću. Zadržao je svoj servis protiv Đokovića, ne da najboljem tenisaču svijeta da mu napravi break. Servirao je dva asa u proteklom gemu, što je dosta ohrabrujuće.

1-0 Čilić je dobro odservirao i uzeo prvi gem. Zadatak mu je da namuči Đokovića koji će odmah nakon ovoga igrati parove.

18:30 - Uskoro kreće meč Marina Čilića i Novaka Đokovića.

Treći set

6-2 Gotovo je! Gojo je opet odnio pobjedu! Hrvatska vodi 1:0!

5-1 Servis služi Goju i još nas jedan gem dijeli od pobjede u ovom setu.

4-0 Gazi Gojo prema pobjedi. Oteo je Lajoviću još jedan servis i Srbin sad izgleda pogubljeno na terenu. Nije ovo njegova večer.

3-0 Sad je ovo već ozbiljna prednost. Ako se ne dogodi neka senzacija tu u Madridu, Gojo ima ovaj meč u vreći. Samo mora odservirati sigurno do kraja i to će biti 1:0 za Hrvatsku.

2-0 Sigurno sad riješava Borna Gojo svoj servis. Izgleda kao da ga nitko ne može spriječiti sad da uzme taj prvi bod za Hrvatsku.

1-0 Kako je Gojo sad pogodio i napravio break! Strašan, strašan poen, baš onako šmekerski i opet je Gojo u velikoj prenosti na početku seta.

Drugi set

6-3 Gotov je drugi set koji je otišao na stranu Borne Goje. Odlično je odigrao hrvatski tenisač i pred nama je treći set u kojem Gojo može stići do senzacije.

5-2 Gojo je na jedan gem od poravnanja rezultata. Lajović servira, ali svi već polako gledaju u treći set jer on je izvjestan.

4-2 Evo nam i dvostruke greške Lajovića na servisu i to je novi break za Goju. Ako sad ne osvoji set, onda stvarno...

3-2 Ovo je strašno! Kao da se ponavlja prvi set, Lajović je pet uzeo Goji servis i kreće po novi preokret.

3-1 Dugo se Lajović borio da obrani svoj servis, a na kraju je i uspio. Borna sad ide po povećanje prednosti.

3-0 Griješi sada i Lajović i poklanja pokoji poen Goji. Opet se sve isto događa kao i u prvom setu, Lajović je pod velikim pritiskom.

2-0 Evo opet sjajnog ulaza Goje u ovaj set. Odmah je napravio break i uzeo gem na svom servisu. Nadajmo se da će ovaj put uzeti taj set.

Prvi set

4-6 Gotovo je. Lajović je uzeo prvi set. Borna je nanizao puno pogrešaka i Srbin je zasluženo slavio u ovom prvom setu. No, sve je još otvoreno i Gojo se može još dignuti i doći do preokreta.

4-5 Gojo je definitivno pao u crnu rupu. Niže greške, ne može ništa pogoditi i Lajović to obilato koristi za veliki preokret. Srbin servira za 1:0 u setovima.

4-3 Nije moglo bez drame. Lajović je stigao do breaka i sad će biti drž-ne daj do kraja. Gojo nema pravo na pogrešku, a pogreške su mu se nakupile u ovom setu.

4-1 Dosta griješi Lajović, a Goji je tako lakše zadržati ovu prednost koju ima. Sjajan set zasad za njega.

3-1 Evo i jednog gema za Lajovića, no sve je u Borninim rukama u ovom trenu. Mora svoj servis odraditi dobro do kraja i prvi set je njegov.

3-0 Ljudi, pa je li ovo moguće? Borna Gojo uništava Lajovića na samom početku. Ispalio je jedan as od 215 kilometara na sat. Zasad je ovo čista teniska rapsodija za Hrvate.

2-0 Sjajan gem za Bornu i to je 2-0 već na samom startu. Srbin je nakon velike borbe izgubio svoj servis, vidi se da je pod određenim pritiskom. Sprema li nam se senzacija u Madridu?

1-0 Borna Gojo krenuo je dosta dobro u meč i osvojio gem na svom servisu. Lajović mu je stvorio pritisak na početku, ali othrvao se tome i sad ide probati iznenaditi Srbina ranim breakom.

15:15 - Dobra je vijest što Đoković igra i u paru, pa je pitanje u kakvom će stanju biti ako dođe to tog meča jer prije toga ga čeka obračun s Čilićem.

15:07 - Polufinalni susret Davis Cupa u Madridu između Hrvatske i Srbije započet će u petak u Areni Madrid u 16 sati dvobojem Borne Goje i Dušana Lajovića. Tako su odlučili izbornici, Vedran Martić i Viktor Troicki, prijavivši upravo njih dvojicu na “drugoj ploči”.

Nakon njih na igralište će najbolje plasirani igrači, Marin Čilić i Novak Đoković, a pola sata nakon završetka tog meča na rasporedu je okršaj parova, za koji su prijavljeni Nikola Mektić i Mate Pavić s hrvatske, te Novak Đoković i Nikola Ćaćić sa srpske strane.

14:03 - Najvjerojatnije će prvi na teren Borna Gojo protiv Filipa Krajinovića, a nakon njih Marin Čilić Novak Đoković. Službenu odluku izbornici će objaviti sat vremena prije početka.

Srbija favorit

“Ući ćemo u taj meč kao u svaki drugi. Na papiru su oni blagi favoriti, imaju Đokovića koji je 'broj 1' na rang listi, njihov drugi igrač je bolje rangiran od našeg, a u paru smo mi blagi favoriti", rekao je dan uoči dvoboja za ulazak u nedjeljno finale izbornik hrvatske reprezentacije Vedran Martić te dodao:

"Ušli smo u polufinale, među četiri najbolje reprezentacije na svijetu, što je već veliki uspjeh. Ali, pokušat ćemo doći i do finala."

Sve mečeve moći ćete gledati na Drugom programu Hrvatske televizije, s početkom u 16 sati. Također, tekstualni prijenos ovog polufinala moći ćete pratiti u tekstualnom prijenosu na portalu Net.hr.

“Očekuje nas zasigurno teška borba sa Srbijom. Radi se o nevjerojatno kvalitetnoj ekipi. Osim Novaka imaju još tri-četiri sjajna igrača koji su uvijek jako neugodni. Ali, dat ćemo sve od sebe i nadamo se pozitivnom ishodu u tom dvoboju", rekao je najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić koji je 2018. u Lilleu protiv Francuske odveo Hrvatsku do drugog trijumfa u ovom natjecanju koje je svoju premijeru imalo 1900.

Gojo je odigrao fenomenalno

Čilić se nada nastavku torinske pobjedničke serije.

"Rezultati u Torinu su nam drastično digli samopouzdanje, duh u reprezentaciji je veoma pozitivan. Borna Gojo je pokazao još jedanput da je fenomenalan igrač za Davis Cup i nadam se da će pobjede iz ovog natjecanja pretočiti u individualne pobjede i uspjeh na ATP Touru. A Nikola i Mate su uvijek spremni odigrati odlične mečeve, kao u cijeloj sezoni. Ja sam odigrao odličan meč sa Sinnerom, uz naravno nekoliko stvari koje nisu funkcionirale, ali vjerujem da to mogu ispraviti i protiv Novaka odigrati sjajan meč."

Nema sumnje da je hrvatskim tenisačima na putu do polufinala pomogla i glasna podrška s tribina Alpitour Arene, što su i sami istaknuli u više navrata. 

“U Torinu su nas stvarno nevjerojatno podržali. Imali smo malobrojnu skupinu, ali veliku podršku naših navijača koja nas je nosila, čak i protiv Talijana na njihovu terenu. Do Madrida je dalji put, ali čujemo da će doći naši navijači i ovamo i sigurno će nas motivirati da igramo što bolje", zaključio je Čilić.

Đoković: 'Ti dečki su sjajni'

Najbolje rangirani tenisač svijeta Novak Đoković poručio je uoči polufinalnog meča Davis Cupa između njegove Srbije i Hrvatske kako će obje reprezentacije biti dodatno motivirane i pod dodatnim stresom zbog velikog rivalstva među tim susjednim zemljama.

"Prisutno je očito veliko rivalstvo među susjednim zemljama. Također su uvijek prisutni i dodatni pritisak, dodatna motivacija i dodatna očekivanja jer obje reprezentacije doista žele pobijediti kada igraju jedna protiv druge", izjavio je 34-godišnji Đoković u obraćanju medijima u Madrid Areni gdje se u petak u 16 sati igra meč.

"Ali, bez obzira što se dogodi na terenu, među nama i tim dečkima postoji respekt i prijateljstvo, na terenu i izvan njega. To je doista lijepo, time šaljemo jednu pozitivnu poruku", dodao je Đoković. Hrvatski tenisači su u četvrtak u 18.45 sati odradili posljednji trening uoči nastupa te su svi zdravi i spremni za polufinalni dvoboj."I oni i mi ćemo dati sve od sebe kako bi smo pobijedili", napomenuo je Đoković dodavši kako to "nije samo igranje polufinala".

Rivalstvo Hrvatske i Srbije

"To je igranje protiv Hrvatske, a za njih igranje protiv Srbije. Ali, kao što sam već rekao, ti su dečki sjajni. Poznajem Čilića, tijekom godina smo odigrali neke velike mečeve. Poznajem ga jako dobro", dodao je srpski tenisač.Đoković je u prijašnjih 19 međusobnih susreta pobijedio Marina Čilića 17 puta, a izgubio je 2016. u četvrtfinalu pariškog dvoranskog "masters 1000" turnira te 2018. u finalu turnira na travnatoj podlozi u londonskom Queen's Clubu.

Svjestan je, međutim, da njihov međusobni dvoboj vjerojatno neće biti presudan.

Dvoboj Hrvatske i Srbije na rasporedu je u petak od 16 sati, a izbornici obiju reprezentacija, Vedran Martić i Viktor Troicki, moraju prijaviti igrače najkasnije sat vremena prije početka prvog meča.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo