'Nismo mogli ni sanjati da će netko doći blizu njega'

'Za našu generaciju je bilo zanimljivo slušati priče o Borgu od igrača koji su i sami bili nevjerojatni tenisači na zemlji. Mogli ste čuti strah u njihovim glasovima kada su govorili o Borgu.

11.6.2012.
21:50
VOYO logo

U svijetu tenisa analizira se fenomen Rafaela Nadala i njegovog rekordnog, sedmog trijumfa na Roland Garrosu, koji je uvijek bio na glasu kao ''Grand Slam turnir kojeg je najteže osvojiti'.

Ta se konstatacija definitivno može primijeniti na Novaka Đokovića, kojem u kolekciji Grand Slam naslova nedostaje samo French Open. Ali, takvih je velikih igrača, koji su bili pobjednici u Melbourneu, u Wimbledonu i na US Openu, ali ne i u Parizu, bilo puno kroz povijest. Kada je Björn Borg 1981. godine osvojio svoju šestu titulu na Roland Garrosu, mnogi su kroničari bili uvjereni da će to biti rekord za sva vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko nije mislio da se netko može makar i približiti Borgu", priznao je Amerikanac Michael Chang, pobjednik turnira 1989. godine. "Za našu generaciju je bilo zanimljivo slušati priče o Borgu od igrača koji su i sami bili nevjerojatni tenisači na zemlji. Mogli ste čuti strah u njihovim glasovima kada su govorili o Borgu. Nismo mogli ni sanjati da će netko doći blizu njega", dodao je Chang. Mats Wilander, Ivan Lendl i Gustavo Kuerten osvojili su po tri naslova na French Openu nakon Borgove dominacije. "Borg je bio brži od svakoga, spremniji od svakoga. Pamtim odlične igrače na zemlji koji bi se već u prvom setu umorili kada bi igrali protiv njega. Danas je ista priča s Nadalom, ništa vam taj neće dati ni u jednom meču", kaže slavni Amerikanac John McEnroe, finalist Roland Garrosa 1984. godine.

Rafael Nadal rodio se pet godina nakon zadnje Borgove titule u Parizu. Od debija 2005. godine, kada je isamo samo 18 godina, dobio je 52 meča, izgubio samo jedan. Izgubio je tek 14 setova, a dvaput je osvojio turnir bez izgubljenog seta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine je do finala ispustio samo 35 gemova u šest mečeva. Nikada nije izgubio manji broj gemova prije finala... "Osvojiti sedmi puta Roland Garros, to je za mene stvarno velika čast. Sedmi naslov je, dakako, jako važan, jer sam sada rekorder. No, kao što sam već rekao, za mene je jednostavno važno osvojiti Roland Garros. Prvi puta, drugi puta ili sedmi puta", rekao je Nadal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo