Sjajni Đoković posustao pred maestralnim Nadalom

Fantastičan finalni meč US opena, Rafa pobedio sa 3:1

10.9.2013.
2:40
VOYO logo

Španski teniser Rafael Nadal osvojio je US Open, pobedom u fantastičnom meču nad prvim reketom sveta Novakom Đokovićem, piše B92.

Nadal je do trijumfa došao sa 6:2, 3:6, 6:4, 6:1, posle skoro tri i po sata igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španac je tako došao do druge titule u Njujorku, a 13. na Gren slem turnirima u karijeri.

Prvi set

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duel dvojice tenisera servisom je otvorio Đoković i osvojio je prvi poen, a već prvi gem pokazao je da nas očekuje sjajan duel. Novak je od početka vršio pritisak na Nadala, terao ga je da mnogo trči i nije mu dao ozbiljniju priliku da ga ugrozi, a as udarcem završio je gem i poveo sa 1:0. Nadal je imao šansu da mu na isti način uzvrati, ali je Novak uspeo da mu pruži znatno veći otpor, spasao je prve gem lopte i izjednačio na 40:40, ali je Špancu tada proradio servis i došao je do 1:1.

Novak je u trećem gemu zaigrao agresivnije, izlazio je na mrežu i napadao Nadala, ali je Špancu dozvolio da posle njegove greške izbori prvu brejk loptu na meču, ali je srećom po njega posle duge razmene udaraca lopticu poslao u mrežu. Usledile su nove duge razmene, Novak je došao do nove gem lopte, ali ga je Nadal tada uhvatio u raskoraku, a potom je novom greškom Špancu poklonio drugu brejk priliku, koju je on iskoristio i poveo sa 2:1. Iako je Novak uspeo da pripreti Nadalu u gemu koji je sledio, nije došao u šansu da mu uzvrati istom merom, pa je Španac potvrdio brejk za 3:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpski teniser je odmah potom smanjio na 3:2 posle sigurnog servis gema, ako se izuzme dvostruka servis greška, a Nadal nije ni imao priliku da mu odgovori. Nadal je u šestom gemu prvi na meču bez izgubljenog poena osvojio gem, a u istom ritmu nastavio da pritiska Novaka na servisu. Španac je pogađao sve i primoravao Novaka da napravi grešku i zasluženo došao do tri brejk lopte, od kojih je iskoristio prvu pošto je Đoković loptu izbacio u aut, i već u sledećem gemu je servirao za set. Novak je pokušao da ga napadne tada, ali se Nadal dobro branio i na kraju neiznuđenom greškom iz forhenda srpskog tenisera osvojio prvi set sa 6:2.

Drugi set

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom gemu drugog seta, Novak je konačno prekinuo niz španskog tenisera. Konačno mu je proradila bekhend paralela i prvi put je raznovrsnim udarcima uspeo da se suprotstavi Nadalu i poveo je sa 1:0. U istom ritmu nastavio je i u narednom gemu, pritisao je Nadala, koji je bio nervozan zbog dobacivanja iz publike, i izborio je dve brejk šanse, ali je propustio obe, a potom je Nadal izjednačio. Srećom po Novaka, greške koje je napravio u tom gemu nisu se odrazile na njegov servis gem i sigurnim servisom i odličnim udarcima došao je do nove prednosti.

Nadal je uzvratio sigurnim servis gemom, bez izgubljenog poena, i igrao je odlično, pogađao linije i zadavao Novaku velike probleme. Ipak, Đoković je mnogo lakše nego što se u prvi mah činilo, došao do trećeg vođstva u setu - 3:2. Srpski teniser je u narednom gemu vršio veliki pritisak na Nadala, imao je i neverovatan topspin lob na liniju i podršku publike na svojoj strani i izborio je novu brejk priliku i potom konačno oduzeo servis Špancu na neverovatan način. Novaku je to pošlo za rukom posle neverovatne razmene i 54 udarca, posle kojih je Nadal poslao loptu u mrežu, za vođstvo Đokovića 4:2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se očekivalo da će Novak nastaviti u istom ritmu, Nadal je odmah nanizao tri poena i izborio tri brejk šanse. Đoković je dve odbranio, ali ne i treću, pa je Španac odmah vratio brejk i smanjio na 4:3. U osmom gemu viđena je velika borba, Nadal je sve stizao, ali je Novak u bitnim trenucima uspeo da odigra dobro i spase gem lopte, koju mu je svojim greškama i omogućavao. Ipak, na kraju je čudesnim poenom na brejk loptu uspeo da je osvoji i dođe u priliku da u narednom gemu servira za 1:1 u setovima. Iako mu je Nadal pretio na početku desetog gema, Novak je kada je bilo najpotrebnije odigrao veoma koncentrisano i iskoristio prvu set loptu za 6:3 u drugom setu.

Treći set

Tekst se nastavlja ispod oglasa

amo gde je stao na kraju drugog seta, Novak je nastavio u trećem, sjajnim brejkom bez izgubljenog poena u prvom gemu. U istom ritmu ušao je i u servis gem, ali mu je potom Nadal zadao velike probleme i umalo preokrenuo. Međutim, zahvaljujući dobrom servisu, Novak je osigurao brejk za vođstvo 2:0. Đoković je imao priliku da nastavi niz i u trećem gemu, ali se Nadal izuzetno pametno odbranio i uspeo da prekine seriju srpskog tenisera, ali je on uzvratio sigurnim servis gemom za 3:1.

U tim trenucima igralo se brzo, bez brejk šansi, pa je Rafa u sledećem gemu bez većih problema smanjio na 3:2. Ipak, usledio je gem u kojem je Đoković praktično poklonio izjednačenje Nadalu svojim greškama, a Španac je to sa oduševljenjem prihvatio - 3:3. U istom ritmu Nadal je nastavio i u sledećem gemu, u kojem jeste napravio prvu dvostruku servis grešku na meču, ali je poveo prvi put u trećem setu. Novak mu je uzvratio, a potom odigrao sjajno, namučio dosta Nadala i izborio tri brejk lopte. Španski teniser je sve tri odbranio zahvaljujući sjajnom servisu, a potom došao do 5:4. Novak je u sledećem gemu servirao za ostanak u setu, ali je baš tada Nadal odigrao odlično, stizao je sve i čekao grešku srpskog tenisera, koja je i došla na set lopti, i Španac je došao do 2:1 sa 6:4 u trećem setu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrti set

Novak je posle izgubljenog trećeg seta odlično ušao u četvrti, imao je i dve brejk prilike, ali se Nadal izvukao i poveo sa 1:0. Sve to je dovelo do toga da srpski teniser veoma nervozno uđe u prvi servis gem četvrtog seta, što se videlo posebno u prva dva poena, kada je loptice izbacio u aut. Sledeća je završila u mreži i Nadal je došao do tri brejk šanse, Novak je imao sreće da odbrani prve dve, ali ne i treću, pa je Španac došao do prednosti 2:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadal je seriju produžio do 3:0, pre nego što je Novak konačno ponovo proradio, a i njegovi navijači na "Artur Ešu" su se probudili. U petom gemu vodili su veliku borbu iz koje je Španac izašao kao pobednik, a odmah potom je pritisao Đokovića i došao do šanse za brejk, koju je i iskoristio posle nove greške Đokovića.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo