SVE JE BLIŽE FEDERERU: / Nezaustavljivi Đoković pomeo Murrayja i nastavio dominaciju

Image
Foto: AFP, PETER PARKS
Image
Foto: AFP, PETER PARKS

Najbolji svjetski tenisač Novak Đoković po šesti je put u karijeri osvojio prvi Grand Slam turnir godine Australian Open. Drugi nositelj Andy Murray nije mu u finalu bio dostojan suparnik.

31.1.2016.
13:05
AFP, PETER PARKS
VOYO logo

Đoković je slavio sa 6:1, 7:5, 7:6 (3) u meču koji je trajao dva sata i 53 minute. Bio je to 31. međusobni dvoboj ovih tenisača i 22. pobjeda za Srbina. Đokoviću je ovo 11. Grand Slam naslov u karijeri, a sa šest se trofeja u Melbourneu izjednačio s rekorderom Royom Emersonom. Vlasnik najviše Grand Slam naslova je Roger Federer koji je 17 puita osvajao jedan od četiri najveća turnira. No, kako Đoković trenutno igra, a s obzirom da mu je tek 28 godina, čini se sve izglednijim da bi mogao prestići švicarskog genijalca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi set za pola sata

Đoković je u prvom setu nedjeljnog finala jednostavno otpuhnuo Murrayja s terena. Dok se Škot još nije ni snašao, prvi svjetski reket je već imao dva breaka i za samo pola sata riješio set u svoju korist. Preostala su dva seta ipak ponudila nešto više drame. U drugom je Đoković došao do breaka u sedmom gemu, ali Murray je već u sljedećem uzvratio na isti način. Međutim, kad je srpski tenisač u 11. gemu po drugi put oduzeo servis suparniku, povratka za Britanca više nije bilo. Istina, imao je break-loptu kod 6:5 za Đokovića, ali nije je uspio iskoristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći je set počeo na najbolji mogući način za Đokovića. Već u prvom gemu je napravio break i činilo se da bi se Murray mogao potpuno raspasti nakon toga. No, 28-godišnji Škot se nastavio boriti što mu se isplatilo u šestom gemu kada je po drugi put u meču uspio oduzeti servis Đokoviću. Odluka je pala u tie-breaku u kojem je popularni Nole potpuno dominirao i još jednom upisao svoje ime na pobjednički pehar.

Izjednačio se s Agassijem

Za Đokovića je Australian Open najuspješniji Grand Slam turnir: prije ove nedjelje, osvajao ga je i 2008., 2011., 2012., 2013. i prošle godine. Osim spomenutog Federera, ispred njega su po broju Grand Slam naslova još samo Emerson (12), Rafael Nadal (14) i Pete Sampras (14). Također, ovim se naslovom Đoković izjednačio s Andreom Agassijem na drugom mestu vječne ljestvice s 46 trofeja na tvrdim podlogama - ispred je samo Federer koji ima 60.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Murray je ostao na dva Grand Slam naslova u karijeri: US Openu 2012. i Wimbledonu 2013. godine. Nedjeljnim porazom je upisao i jedan negativan rekord: postao je prvi tenisač s pet poraza u finalima jednog Grand Slama. Jednom je u Melbourneu izgubio od Federera, a posljednja četiri puta od Đokovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo