BEZ DLAKE NA JEZIKU

ĐOKOVIĆEV TATA MOGAO BI IZAZVATI BURNE REAKCIJE: Ima poruku za sve Hrvate, a zanimljivo je govorio i o Jugoslaviji

Đoković bi opet mogao izazvati burne reakcije tvrdnjama da je Kosovo Srbima “sveta zemlja”

Otac Novaka Đokovića, Srđan Đoković, odgovorio je na podosta zanimljivih pitanja, poput onog zašto Srbi veličaju svoje sportaše, a umanjuju njihov uspjeh, te je govorio o Jugoslaviji, Kosovu, Hrvatskoj…

“To je vjerojatno neka falinka iz naše prošlosti, neki genetski problem koji vučemo već vjekovima. Ljudi se na prvi pogled oduševe nečijim uspjehom, ali već na drugi pokazuju sumnjičavost, zavist, ljubomoru. Razmišljao sam mnogo o tome, o čemu se tu radi, budući da se kao obitelj s tim stalno susrećemo. Jedini zaključak do kojeg sam došao je sljedeći: umjesto da vaš uspjeh i meni bude stimulans da nešto napravim u životu, ja omalovažavanjem vašeg uspjeha pravdam svoj neuspjeh. Nemam drugo objašnjenje”, izjavio je Đoković za Novosti.

Zamjerili su Novaku svojevremeno što je pjevao srpske pjesme, a prije toga jer je navijao za Hrvatsku. Evo što njegov otac kaže na to. “Ključ svega je u toj nevjerojatnoj netrpeljivosti i nepodnošenju da se neko tako sjajan, u svakom pogledu, rodio u Srbiji, da je Srbin i srpskoga roda. Novak i njegove kolege, prijatelji, postali su svjetski prvaci u tenisu i pjevali su rodoljubne pjesme koje nisu nikoga vrijeđale, već su bile na radost i poticaj da i u budućnosti napreduju. Samo se Srbima patriotizam ubraja u grijehe, kad to rade drugi, onda je to vrlina. Novak ne da nije šovinist, ne da ne mrzi tuđe, nego sve države bivše Jugoslavije, sve te narode smatra za svoje. Nikada među njima nije pravio razlike, pogotovo kad je trebalo da se pomogne ljudima i u Hrvatskoj, Bosni, Srbiji… Pokazao je da je svjetski čovjek”, objasnio je Srđan Đoković.

ProfimediaFoto: Profimedia

‘Kosovo je Srbija’

Đoković bi opet mogao izazvati burne reakcije tvrdnjama da je Kosovo Srbima “sveta zemlja”, a imao je što za reći i o Crnoj Gori.

“Jedina podrška koju je Novak davao i koju će uvijek davati svom srpskom narodu jesu pobjede na sportskom terenu. Strašno je to što se događa. Ne mogu vjerovati da se u jednom te istom narodu događaju takve turbulencije, kakvi su to neki osobni interesi prevladali, koji nemaju veze s narodom, državom, Crkvom. Nekad su Crnu Goru zvali “srpska Sparta”, i ja sam ponosan što su mi korijeni iz Crne Gore, moji roditelji su odatle, iz srpskih plemena. Čak smo i pomogli obnavljanje male crkve u tatinom rodnom selu pored Nikšića. Koliko je moja domovina Srbija, toliko je i Crna Gora. To je jedan narod, jedna vjera, gruda, Crkva”, veli Đoković stariji.

Povratak na Net.hr