ĐOKOVIĆ JE SPREMAN POSTATI NAJBOLJI U POVIJESTI: / Ako misli uloviti Federera, sada je vrijeme

Image
Foto: AFP

Jedan od najvećih tenisača svih vremena i ponajbolji balkanski sportaš u povijesti cilja postati najvećim na svijetu

28.1.2019.
18:31
AFP
VOYO logo

Nakon što je Novak Đoković impresivnom partijom protiv Rafaela Nadala osvojio svoj 15. grand slam naslov i prestigao Petea Samprasa na vječnoj listi sve muči jedno pitanje - može li do kraja karijere isto napraviti i s Rogerom Federerom koji se sada nalazi na 20 grand slam naslova.

Na vrhu je i dalje, po mnogima, najveći svih vremena, Švicarac Roger Federer s 20 naslova, Nadal je ostao na 17 naslova, a Đoković je na 15. Pete Sampras je osvojio 14 naslova, Roy Emerson 12 Grand Slam titula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U meču dvojice povratnika Novak Đoković slavio je vrlo uvljerljivo, nije Nadalu ostavio ni najmanju šansu da nešto učini u tom meču. Dominirao je na svim frontama i sad imamo situaciju da na vječnoj ljestvici Grand Slam pobjednika imamo trojicu koja još igraju i svi imaju, više ili manje, šansi za novu titulu.

"Peteova pobjeda na Wimbledonu jedna je od prvih teniskih slika koju sam sačuvao u memoriji. U mojoj obitelji nije bilo neke velike sportske tradicije pa je to bio znak sudbine i izvor želje da jednog dana budem dobar kao Sampras. I sada me taj podatak zaprepašćuje", priznao je Đoković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko bolji od njega u Melbourneu

Sa sedam veličanstvenih u kolekciji, Đoković je sada najbolji u povijesti Australian Opena. Od svih Grand Slamova i Mastersa, Australija je ipak njegov omiljeni teritorij, mjesto na kojem se epska priča 2008. počela pisati. Marco Cecchinato posljednji je čovjek koji je Đokovića pobijedio na Grand Slamu, a to se dogodilo prije sedam mjeseci. Uslijedio je niz od 21 pobjede i Đoković će u Parizu imati šansu kompletirati svoj drugi "Novak Slam". Četiri velika turnira već je bio spojio 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Početak je sezone, bit će dovoljno vremena da se pripremim za zemlju. Moj je sljedeći veliki cilj kalendarski Grand Slam. Morat ću dovesti Roda Lavera u ekipu", našalio se Nole.

Đoković naravno ne priznaje kako ga opterećuje utrka s Federerom koja mu se nameće, ali između redaka se može pročitati kako ipak postoji želja da postigne nešto više. Što je, naravno, potpuno prirodno za sportaša kakav je on, za kojeg svi znamo da je sposoban za najveće domete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako živim s Rogerovim rekordom? Sasvim dobro. Ne znam koliko mi je još sezona ostalo i ne mogu se fokusirati na daleku budućnost, ali naravno da ću učiniti sve kako bih fizički i mentalno bio u stanju loviti mnoge rekorde, pa i taj.", rekao je Nole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni konkurenti su u padu

Švicarac je već nekoliko puta pričao o mirovini. Stigle su ga godine, s 37 na leđima nije to ni blizu onaj Roger otprije nekoliko godina. I tu ne govorimo samo o kondiciji, puno se toga promijenilo i u njegovom razmišljanju. Nedavno je priznao da mu je sve teže ostavljati obitelj da bi trenirao i putovao na turnire i da se bliži trenutak kad mu to više neće odgovarati. Tada će reći: "Dosta".

Naravno, da bi prestigao Federera prvo mora prestići Rafaela Nadala koji se trenutno nalazi na 17 grand slam naslova, a uskoro mu dolazi i Roland Garros na kojem je kao kod kuće i već ima nevjerojatnih 11 naslova. Jedini je u povijesti koji je osvojio deset ili više naslova na nekom GS turniru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novaka Đokovića tako očekuju godine u kojima bi njegovi trenutni rivali trebali padati u formi, a mlade nade još uvijek ne izgledaju kao da među njima ima potencijalnih osvajača najvećih teniskih turnira. Iako, Aleksander Zverev izbio je na treće mjesto ATP ljestvice i moglo bi se dogoditi da kroz sezonu ili dvije i on upišu prvu najveću titulu. Ipak, šanse da će ona iči na račun srpskog tenisača nisu velike.

Neće Đokoviću biti lako ako želi oboriti rekord, ali s obzirom na okolnosti vjerojatno nikad stanje na Touru nije bilo bolje za nešto tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo