Češka prvi put u povijesti osvojili Davis Cup!

Pobjedom nad Nicolasom Almagrom 6-4, 7-6 (0), 3-6, 6-3 nakon 3 sata i 51 minute igre, Radek Štepanek donio je češkoj reprezentaciji prvi naslov pobjednika Davis Cupa od osamostaljenja…

18.11.2012.
20:59
VOYO logo

David Ferrer u prvom je nedjeljnom meču pobijedio Tomaša Berdycha 6-2, 6-3, 7-5, čime je rezultat u finalnom ogledu u praškoj 02 Areni između Češke i Španjolske izjednačio na 2-2. Time je postalo jasno da će teniska sezona završiti na najdramatičniji mogući način, odlukom u petom meču finala Davis Cupa.

Radek Štepanek, koji će za devet dana proslaviti 34. rođendan, uspio je svo nagomilano iskustvo tijekom karijere pretočiti u pobjedu karijere do koje je stigao potpuno zasluženo protiv Nicolasa Almagra. Njih dvojica igrali su nedavno u 1. kolu US Opena i tada je slavio Almagro u četiri seta. No, ovoga puta, kada je bilo puno važnije, Štepanek je na krilima sjajne podrške navijača u Pragu ponudio svoj maksimum i nadigrao je Španjolca, koji je od njega dosta bolje rangiran u svjetskom poretku. Almagro je, naime, 11. tenisač svijeta, a Štepanek tek 37. u pojedinačnoj konkurenciji. Međutim, u ovom meču to nije značilo baš ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štepanek je jednostavno bio bolji, puno bolje je igrao u najvažnijim trenucima meča i nema baš nikakve mrlje njegovom trijumfu, kao i trijumfu češke reprezentacije. Veliki Ivan Lendl je 1980. godine predvodio bivšu Čehoslovačku na putu do naslova pobjednika Davis Cupa, ali Česima je ovo prvi trijumf od osamostaljenja. Igrali su prije tri godine u finalu, u Barceloni protiv Španjolske, ali tada, na zemlji, nisu imali baš nikakve šanse protiv selekcije za koju je tada uz Davida Ferrera igrao i Rafael Nadal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovoga puta Nadala nije bilo u sastavu Španjolske i to je sigurno bio taj jezičac na vagi u korist Češke. Tomaš Bedrych izjavio je kako je Nicolas Almagro igrač za male mečeve. Nije baš korektno, ali činjenica da u najvažnijem meču karijere, za razliku od Štepaneka, nije bio na visini zadatka.

Almagru, doduše, Španjolci ne smiju zamjeriti, jer je poznato da je on izraziti specijalist za zemljanu podlogu. Uostalom, svih 12 naslova osvojio je na toj podlozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Česi su birali brzu dvoransku podlogu, čak više za Štepaneka nego za Berdycha, što se dobro moglo vidjeti u meču odluke. Štepanek je svojom karakterističnom igrom na mreži razoružavao Almagra cijeli meč. Na mreži je Štepanek odigrao 62 poena i osvojio ih 41. Obojica su imali po 47 izravnih poena, ali je Štepanek napravio 5 neforsiranih pogrešaka manje (51-56). Koliko je njegova pobjeda zaslužena, pokazat će i da je osvojio 20 poena više u meču. Inače, bio je to četvrti međusobni ogled ovih igrača i treća pobjeda Štepaneka.

Češka će, tako, sasvim sigurno do dugo u noć slaviti svoj prvi Davis Cup. Španjolci su ostali na pet osvojenih naslova. Prvi su uzeli 2000. godine, a onaj zadnji prošle godine…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo