PRIOPĆENJE HND-a

SVI SU ZGROŽENI ŠUKEROVIM ISPADOM: ‘Prestanite spriječavati novinare u radu’

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je ispad Davora Šukera prema novinaru Indexa. Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) je jučer, uoči potpisivanja ugovora s Klubom navijača Uvijek vjerni, istrgnuo mobitel iz ruku novinara kojem je zabranjen pristup na presicu i udaljio se u pratnji zaštitara.

HND je pozvao HNS da “novinarima Indexa ukine zabranu dolaska na utakmice reprezentacije i konferencije za novinare”, a o svemu je obavijestio Europsku federaciju novinara (EFJ) i OESS.

U cijelosti donosimo priopćenje HND-a koje potpisuje predsjednik Saša Leković.

Neki su na HNS-ovoj listi nepoželjnih

“Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osuđuje jučerašnje nasilje vodstva Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) nad novinarima internetskog portala Index.hr, i još jednom poziva HNS da prestane onemogućavati novinare u izvještavanju sa svojih konferencija i drugih događanja.

Sprječavati novinare da izvještavaju s događaja vezanih uz HNS i nogometnu reprezentaciju isto je što i onemogućiti javnost da bude izviještena i o svim drugim relevantnim zbivanjima u društvu, posebno onima koja su u njezinom interesu, što jamči i Ustav RH. A praćenje HNS-a, koji se dijelom financira i iz javnih izvora, bez obzira na to o kolikim je iznosima riječ, ne tiče se samo ljubitelja nogometa, već cijele javnosti.

U hotelu Hilton u Zagrebu, gdje je sjedište nogometne organizacije, troje novinara Index.hr-a zaustavljeno je uz pomoć zaštitara ispred prostorije u kojoj je kasnije HNS javno potpisao ugovor s jednom udrugom navijača. Glasnogovornik HNS-a objašnjavao je novinarima, koje je Savez stavio na listu nepoželjnih, da ne mogu ući, tvrdeći da nije riječ o javnom događaju.

Obavijestili Europski savez novinara i OESS

Novinari Index.hr-a su cijeli incident snimili, pa je tako zabilježen i trenutak u kojem predsjednik HNS-a Davor Šuker u prolazu s leđa otima jednom od njih mobitel iz ruke i odnosi ga sa sobom. Mobitel je na upozorenje novinara da mu je oteta imovina uskoro vraćen, uz tvrdnju HNS-ova povjerenika za sigurnost da se nije ništa dogodilo.

HNS je prošli tjedan otvorenim pismom objavio da novinarima Index.hr-a zabranjuje dolazak na utakmice hrvatske reprezentacije, ulazak u prostorije Saveza i konferencije za novinare zbog, kako su objasnili, senzacionalističkog novinarstva te poziva na bojkot reprezentacije.

HND je odmah zatražio od HNS-a da hitno povuče odluku o zabrani rada novinarima Index.hr-a, o čemu je obavijestio Europsku federaciju novinara (EFJ) i neke druge novinske organizacije u svijetu, te OESS.

O nastavku ovoga potpuno neshvatljivog i neprimjerenog ponašanja vodstva krovne hrvatske nogometne udruge prema novinarima HND je ponovno obavijestio svoje europske partnere, koji su mu već najavili poduzimanje određenih koraka.”

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr