SVI SU ZGROŽENI ŠUKEROVIM ISPADOM: / 'Prestanite spriječavati novinare u radu'

Image
Foto: Pixsell, Sanjin Strukić

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je ispad Davora Šukera prema novinaru Indexa.

2.10.2015.
16:24
Pixsell, Sanjin Strukić
VOYO logo

HND je pozvao HNS da "novinarima Indexa ukine zabranu dolaska na utakmice reprezentacije i konferencije za novinare", a o svemu je obavijestio Europsku federaciju novinara (EFJ) i OESS.

U cijelosti donosimo priopćenje HND-a koje potpisuje predsjednik Saša Leković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki su na HNS-ovoj listi nepoželjnih

"Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osuđuje jučerašnje nasilje vodstva Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) nad novinarima internetskog portala Index.hr, i još jednom poziva HNS da prestane onemogućavati novinare u izvještavanju sa svojih konferencija i drugih događanja.

Sprječavati novinare da izvještavaju s događaja vezanih uz HNS i nogometnu reprezentaciju isto je što i onemogućiti javnost da bude izviještena i o svim drugim relevantnim zbivanjima u društvu, posebno onima koja su u njezinom interesu, što jamči i Ustav RH. A praćenje HNS-a, koji se dijelom financira i iz javnih izvora, bez obzira na to o kolikim je iznosima riječ, ne tiče se samo ljubitelja nogometa, već cijele javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U hotelu Hilton u Zagrebu, gdje je sjedište nogometne organizacije, troje novinara Index.hr-a zaustavljeno je uz pomoć zaštitara ispred prostorije u kojoj je kasnije HNS javno potpisao ugovor s jednom udrugom navijača. Glasnogovornik HNS-a objašnjavao je novinarima, koje je Savez stavio na listu nepoželjnih, da ne mogu ući, tvrdeći da nije riječ o javnom događaju.

Obavijestili Europski savez novinara i OESS

Novinari Index.hr-a su cijeli incident snimili, pa je tako zabilježen i trenutak u kojem predsjednik HNS-a Davor Šuker u prolazu s leđa otima jednom od njih mobitel iz ruke i odnosi ga sa sobom. Mobitel je na upozorenje novinara da mu je oteta imovina uskoro vraćen, uz tvrdnju HNS-ova povjerenika za sigurnost da se nije ništa dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS je prošli tjedan otvorenim pismom objavio da novinarima Index.hr-a zabranjuje dolazak na utakmice hrvatske reprezentacije, ulazak u prostorije Saveza i konferencije za novinare zbog, kako su objasnili, senzacionalističkog novinarstva te poziva na bojkot reprezentacije.

HND je odmah zatražio od HNS-a da hitno povuče odluku o zabrani rada novinarima Index.hr-a, o čemu je obavijestio Europsku federaciju novinara (EFJ) i neke druge novinske organizacije u svijetu, te OESS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O nastavku ovoga potpuno neshvatljivog i neprimjerenog ponašanja vodstva krovne hrvatske nogometne udruge prema novinarima HND je ponovno obavijestio svoje europske partnere, koji su mu već najavili poduzimanje određenih koraka."

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo