SUPER BOWL 2017.: / Mogu li Falconsi u lovu na prvi naslov zaustaviti legendarni dvojac Brady - Belichick

Image

New England Patriotsi peti ili Atlanta Falconsi drugi put? Odgovor o tome tko će osvojiti 51. Super Bowl dat će spektakl u Houstonu u noći s nedjelje na ponedjeljak.

5.2.2017.
8:00
VOYO logo

Analitičari prednost daju dvojcu Bill Belichick - Tom Brady, jednoj od najuspješnijih suradnji trenera i quarterbacka u povijesti NFL-a.

Super Bowl 2017.: Belichick i Brady po sedmi put

New England Patriotsi će po rekordni deveti put predstavljati Američku konferenciju u Super Bowlu. a Belichick i Brady će pokušati u svom sedmom Super Bowlu donijeti peti naslov Patriotsima. To bi Bradyja dovelo na vrh najuspješnijih quarterbackova, ispred legendi Joea Montane (San Francisco 49'ers) i Terryja Bradshawa (Pittsburg Steelers) koji imaju po četiri naslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brady bi u nedjelju mogao postaviti još jedan rekord. Ukoliko bude proglašen za najkorisnijeg igrača (MVP) finala bit će mu to četvrti takav naslov u karijeri, bio je MVP 2002., 2004. i 2015. i trenutačno je s tri takva trofeja izjednačen s legendom San Francisco 49-ersa Joeom Montanom na prvom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, uz nadahnutog Bradyja koji protiv Falconsa ima omjer 4-0, ono što bi Patriotse trebalo približiti trofeju Vincea Lombardija je njihova obrana, najbolja u ligi (15,6 poena). Belichickova momčad je puno ujednačenija, jer Patriotsi su ove sezone imali treći najučinkovitiji napad po broju postignutih poena (27.6).

Najbolji napad protiv najbolje obrane

S druge strane, napad Falconsa je čudesan, ove sezone postizali su 33,8 poena u prosjeku, što je osmi najbolji rezultat u povijesti NFL-a, u regularnom dijelu sezone, ali je obrana tek 27. po učinkovitosti (25,4).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Quarterback Matt Ryan ozbiljno prijeti uzeti trenutak slave Tomu Bradyju. Ove sezone je dodavao 13 igrača za touchdown, ali nikome tako često kao Juliju Jonesu.

Momčad Falconsa ove je sezone doživjela neočekivani procvat nakon što u prethodne tri nije uspijevala osigurati plasman u doigravanje. Štoviše, 2013. i 2014. je završila s učincima dalekom ispod 50 posto (4-12 i 6-10), a tada je ulogu glavnog trenera preuzeo Dan Quinn, dotadašnji defenzivni koordinator Seattle Seahawksa. U prvoj godini pod Quinnovim vodstvom Falconsi su stigli do omjera 8-8, da bi ove sezone ostvarili učinak od 11-5 i potom stigli do dvije uvjerljive pobjede u doigravanju (36-20 protiv Seattlea i 44-21 protiv Green Baya). No, osim Quinna, velike zasluge za nagli uspon momčadi pripisuju se i vrhunskom ofenzivnom koordinatoru Kyleu Shanahanu, kojemu je odličan rad u Atlanti priskrbio posao glavnog trenera u San Francisco 49-ersima sljedeće sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Quinn prvak sa Seattleom

Iako su Falconsi neiskusni po pitanju nastupa u Super Bowlu, njihov glavni trener ipak zna kakav je to osjećaj osvojiti naslov prvaka. Quinn je bio defenzivni koordinator Seattlea koji je prije tri godine postao prvak, ali Quinn također ima i iskustvo igranja protiv Belichicka i Bradyja u finalu, jer je, također sa Seattleom, izgubio Super Bowl od Patriotsa prije dvije godine.

Falconsi su u osam utakmica za redom postigli "touchdown" iz prvog napada, a momčad koja je prva zabila, osvojila je 36 od 50 dosadašnjih Super Bowla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, Falconsi koji prestavljaju Nacionalnu konferenciju, dosad još nisu nikad osvojili Super Bowl, u finalu su dosad igrali još 1999. godine kad su izgubili od Denver Broncosa.

Svemoguća statistika kaže da u sudaru najboljih napada i najbolje obrane na Super Bowlu, pet puta su slavili defanzivci, samo jednom ofanzivci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo jedan naslov u 168 godina - Atlanta je dosad bila 'Loserville'

Tradicija je žestoko protiv grada Atlante koja je dosad samo jednom u povijesti proslavila naslov u četiri glavna sporta (američki nogomet, košarka, baseball, hokej na ledu), bilo je to 1995. godine kada su Bravesi osvojili World Series. U ukupno 168 sezona klubova iz Atlante u NFL-u, NBA-u, MLB-u i NHL-u, samo je jedan naslov, pa glavni grad savezne države Georgije Amerikanci u sportskom žargonu zovu "Loserville".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šou Lady Gage

Naravno, Super Bowl ne bi bio to što jest, najveći spektakl, da publiku ne zabavljaju najveće pop i rock zvijezde. Ove godine, u poluvremenu će 15-minutni šou izvesti Lady Gaga koja je priliku zaslužila lanjskom fenomenalnom interpretacijom američke himne uoči 50. Super Bowla.

"Ovo je nešto što čekam 26 godina. Još s četiri godine sam znala da želim pjevati na Super Bowlu", kazala je američka zvijezda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda se navijači nadaju novom "incidentu" s odjećom, kao što se to dogodilo na posljednjem Super Bowlu u Houstonu 2004. godine, na nastupu Justina Timberlakea i Janet Jackson. Tad sekad se američkoj pjevačici otkrilo poprsje, iskočila bradavica, što je šokiralo puritanski dio SAD-a, a ostatak svijeta silno zabavilo.

"Sve će biti na svom mjestu, ne brinem oko toga", rekla je Lady Gaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reklame integralni dio spektakla

Sve vezano uz Super Bowl je mega spektakl. Dosad je rekordna gledanost iznosila 115 milijuna gledatelja u SAD-u. Naravno, neizostavni dio Super Bowla su i reklame, koje na finalu NFL-a imaju svojevrsno "svjetsko prvenstvo". Donosimo vam pregled deset reklama koje bi mogle biti izabrane kao najbolje. Za 30 sekundi reklama u prijenosu plaćat će se pet milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrijeme prvog Super Bowla, održanog 1967. godine, 30 sekundi reklamnog prostora koštalo je 37.500 dolara, da bi deset godina kasnije iznosio 125.000 dolara. U razdoblju od 1980. do 1995. godine cijena reklama je porasla za pet puta, sa 222 tisuće dolara na milijun i 150 tisuća dolara. Također, 1995. godine cijena je po prvi puta prešla granicu od milijun dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Super Bowl 2017. prenosit će Sport Klub

Rekordi se ruše i kad su u pitanju hrana i piće koju će Amerikanci konzumirati za vrijeme 3,5 satnog spektakla. Popije se preko 230 milijuna litara piva, pojede čak 1,25 milijardi pilećih krilaca, 50 milijuna pizza i 14.500 tona čipsa. Zato i ne čudi da 1,5 milijun Amerikanaca dan nakon Super Bowla ne dolazi na posao.

Signal iz NRG Arene iz Houstona ide u 180 zemalja svijeta pa tako i u Hrvatsku. Prijenos ovog spektakla moći ćete pratiti u noći s nedjelje na ponedjeljak u 00:30 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike