NOVI SUSTAV NATJECANJA

STIGLE PONUDE: Ostaje li Hrvatska bez predstavnika u Euroligi?

Nakon mjeseci strahovanja hoće li ABA liga u budućnosti imati zagarantirano mjesto u Euroligi konačno je stigla službena ponude i ona je predstavljena svim članovima na Skupštini regionalne lige koja je održana u utorak u Beogradu.

Euroliga je ponudila prvaku ABA lige B licencu u sljedeće tri sezone, a uz to su ponuđena i najmanje tri mjesta u Eurokupu. B licenca ne bi bila vezana niti za jedan klub već za samo natjecanje.

FIBA-in pla.n

S druge strane Svjestka košarkaška federacija (FIBA) ponudila je dvije opcije. Prema jednoj bi u Košarkaškoj ligi prvaka klubovi iz ABA lige imali tri zagarantirana mjesta u regularnoj sezoni te dodatno u kvalifikacijama, dok bi po drugoj samo dva kluba imala zagarantirana mjesta u reformiranom sustavu natjecanja, a jedan bi mogao izboriti nastup kroz kvalifikacije.

Koja će od dviju FIBA-inih ponuda na kraju biti konačna zavisi o pregovorima s nacionalnim savezima. Kako članovi skupštine ABA lige nisu imali potpunu informaciju o konačnoj ponudi FIBA-e, donesena je doluka da se ne potpiše sporazum s tvrtkom u osnivanju koja će voditi Košarkašku ligu prvaka.

“Vodstvo ABA lige nastavit će pregovarati sa zainteresiranim strankama te će po završetku pregovora Skupština regionalne lige donijeti konačnu odluku o tome kojoj će se opciji prikloniti i u kojim europskim natjecanjima će njezini klubovi sudjelovati”, stoji u priopćenju objavljenom na službenoj stranici ABA lige.

Povratak na Net.hr