MIRKO, PROBUDI SE

STATISTIKA NE LAŽE: Je li izbornik Babić donio potpuno pogrešnu odluku?

Sve kombinacije su moguće uoči posljednjeg kola po skupinama na Europskom prvenstvu u rukometu. No, jedno je jasno, za prolazak u drugi krug, hrvatskoj reprezentaciji trebat će puno bolji učinak vratara.

Statistika je tu nemilosrdna, prema službenim podacima na stranici  EHF-a, prvi vratar Babićeve momčadi Mirko Alilović je prema učinku, najlošiji vratar dosadašnjeg dijela Europskog prvenstva u Poljskoj!

Obranio tek 21 posto udaraca na gol

Alilović koji je i sam uoči ovog natjecanja kazao kako je svjestan da puno bolje brani za klub, mađarski Veszprem nego za hrvatsku reprezentaciju, posljednji je na listi vratara po uspješnosti obrana. Uspio je zaustaviti tek 21 posto upućenih šuteva na gol, od 47 lopti obranio je tek 10.


Stevanović uspješniji

Drugi hrvatski vratar Ivan Stevanović je među prvih šest, i on je kao Alilović “skinuo” deset lopti, ali s manjim brojem šuteva (28), pa je na 36 posto obrana. Stevanović se razbranio u drugom poluvremenu protiv Bjelorusije, što je i bio ključ hrvatske pobjede na startu skupine B u Katowicama.

Protiv Norveške bez obrane u 2. poluvremenu

S druge strane, hrvatski vratari su ostali bez obrane u 2. poluvremenu protiv Norvežana. Kad je tako, onda poraz (31:34) nije iznenađenje.  No, bilo bi nepošteno za lošu obranu kriviti samo vratare. Činjenica je da Hrvatska ne igra čvrsto i zgusnuto u obrani, što onda vratarima znatno otežava posao. Alilović i Stevanović ne mogu biti čudotvorci kad u obrani Babićeve momčadi postoje “krateri” koje onda suparnici lako kažnjavaju.

Upitan plasman u 2. krug

Hrvatskim rukometašima sad je upitan plasman u 2. krug. Hrvatska u utorak igra s Islandom, a ovisno o tom rezultatu, kao i o onome između Bjelorusije i Norveške, naši rukometaši mogu otići u drugi krug s maksimalnim brojem bodova ili u najgorem scenariju, biti posljednji u skupini i ispasti s Eura.

Izbornik Željko Babić na prvenstvo nije vodio prvog Zagrebovog vratara Filipa Ivića za kojeg je pojasnio kako zbog problema s leđima nema samopouzdanja. Ta odluka izazvala je dosta upitnika, no dobro je što Ivić može biti naknadno pozvan u Poljsku.

 

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr