VIDIŠ LI OVO

SKROMNI UČINAK NAJVEĆE PORTUGALSKE ZVIJEZDE: Cristiano Ronaldo, domovina te treba, vrijeme je da nešto odigraš

Sva očekivanja Portugalaca na ovom Euru na plećima su Cristiana Ronalda. No, osvajač čak četiri Zlatne kopačke, koja se dodjeljuje za najboljeg strijelca u europskim ligama, daleko je od takve učinkovitosti u nacionalnom dresu.

Kao 19-godišnjak debitirao je na Euru 2004., kad su Portugalci poraženi u finalu protiv autsajdera Grka. Na tom je natjecanju Ronaldo zabio dva gola i najavio velike stvari s Portugalom, koje se kasnije ipak nisu ostvarile.

Devet golova na šest velikih natjecanja

Dosad je Ronaldo nastupio na šest velikih natjecanja, Potugal nije propustio ni jedno od 2004. godine, igrajući na tri europska i tri svjetska prvenstva. Razočaravajući je golgeterski učinak najboljeg portugalskom nogometaša koji je ukupno zabio devet golova.

Ukupno gledajući, Ronaldo je skupio 126 utakmica u nacionalnom dresu od debija 2003. godine i zabio 58 golova.

Najučinkovitiji je bio na prošlom Euru kad je postigao tri pogotka i s još petoricom igrača (Mandžukić, Balotelli, Torres, Dzagojev i Gomez), podijelio naslov najboljeg strijelca.

Ronaldo zabio 35 golova u Primeri

Ove sezone Cristiano Ronaldo je zabio 35 golova u Primeri (ukupno 51 u sezoni) , samo je Luis Suarez bio učinkovitiji s 40 golova u Primeri (ukupno 59).

S Ibrahimovićem će najbolji portugalski strijelac pokušati biti prvi igrač koji je zabijao na ukupno četiri europska prvenstva.

Portugal je, uvjetno rečeno, u najlakšoj skupini na ovom Euru, a obrane Austrije, Islanda i Mađarske trebale bi imati velikih problema zaustaviti rasnog strijelca. Zato nacija s pravom od njega očekuje da Portugal povede daleko na Euru.

 

Povratak na Net.hr