Veliki preokret: Šok za vodećeg skijaša svijeta!

Nakon uzbudljivog zadnjeg superveleslaloma skijaša na završnici Svjetskog kupa u Schladmingu, kojeg je osvojio Talijan Christof Innerhofer, a Austrijanac Marcel Hirscher je osvajanjem trećeg mjesta povećao izglede za Veliki kristalni globus. Trenutno vodeći skijaš svijeta Beat Feuz je pao i tako bitno smanjio šanse za ukupnu pobjedu.

Do treće pobjede u karijeri u Svjetskom kupu, a druge ove sezone, nakon što je osvojio superkombinaciju u Banskom, stigao je 27-godišnji Talijan Christof Innerhofer. Samo dvije stotinke sporiji od njega bio je Francuz Alexis Pinturault.

No, za senzaciju utrke pobrinuo se Marcel Hirscher. Osvojio je treće mjesto, a samo šest stotinki sekunde dijelilo ga je od Innerhofera! No, sigurno je 23-godišnji Austrijanac, koji je ove sezone ostvario osam pobjeda u Svjetskom kupu, pet u slalomu i tri u veleslalomu, vrlo zadovoljan i s ovakvim raspletom utrke.

Švicarac Beat Feuz, vodeći u ukupnom poretku, pao je i ostao bez bodova, pa je Hirscher smanjio zaostatak za njime na 75 bodova razlike. Budući da su do kraja sezone ostale još samo dvije utrke, veleslalom i slalom, Hirscher ima odličnu priliku osvojiti Veliki kristalni globus!

Mali globus u superveleslalomu osvojio je Norvežanin Aksel Lund Svindal. Iako je osvojio tek 16. mjesto, koje mu nije donijelo niti jedan bod, Svindal je slavio na račun slabih ili nedovoljno dobrih nastupa rivala. Mislimo na Feuza i švicarskog veterana Didiera Cuchea, koji je osvojio tek deveto mjesto, pa je za Svindalom u poretku superveleslaloma zaostao za 13 bodova.

Tako se Cuche nije uspio oprostiti od Svjetskog kupa s barem jednim jednim globusom ove sezone. U spustu je treći u konačnom redoslijedu, a u superveleslalomu drugi. U obje discipline je prošle sezone osvajao male globuse.
Ivica Kostelić odlučio je propustiti ovu utrku, kako bi se što bolje pripremio za nedjeljni slalom, u kojem ima veliku šansu za osvajanje malog globusa.

1. Innerhofer (Ita) 1:21.24
2. Pinturault (Fra) +0.02
3. Hirscher (Aut) +0.06
4. Marsaglia (Ita) +0.22
5. Reichelt (Aut) +0.29

Konačni redoslijed u superveleslalomu:
1. Svindal (Nor) 413
2. Cuche (Švi) 400
3. Feuz (Švi) 368
4. Jansrud (Nor) 342

Ukupni redoslijed:
1. Feuz (Švi) 1330
2. Hirscher (Aut) 1255
3. Svindal (Nor) 1131
4. Kostelić (Hrv) 1064
5. Cuche (Švi) 982
Iako je Amerikanka Lindsey Vonn imala golemu prednost na prolaznom vremenu, osvojila je na kraju tek šesto mjesto na zadnjem superveleslalomu skijašica u svjetskom kupu u Schladmingu. Pobijedila je Njemica Viktoria Rebensburg

Njemačka 22-godišnja skijašica ostvarila je sedmu pobjedu u karijeri u Svjetskom kupu (četvrtu ove sezone), ali prvu u bilo kojoj disciplini osim veleslaloma. Štoviše, svih 11 dosadašnjih postolja je Rebensburg imala u veleslalomu.

Drugo mjesto osvojila je Amerikanka Julia Mancuso s 18 stotinki zaostatka, dok je treća bila Francuskinja Marion Rolland s 21 stotinkom sporijim vremenom od pobjednice.

Amerikanka Lindsey Vonn, koja je ove sezone osigurala svoj četvrti naslov ukupne pobjednice Svjetskog kupa, imala je čak sekundu i 22 stotinke prednosti pred Rebensburg na prolaznom vremenu. No, nakon toga je napravila jednu veliku grešku u promjeni pravca koja ju nije koštala samo pobjede, već i postolja. Zauzela je na kraju tek šesto mjesto sa zaostatkom od 57 stotinki. Svejedno je osvojila Mali globus u superveleslalomu.

Odmah iza nje, na sedmom mjestu, bila je Slovenka Tina Maze (+0.82), koja je time praktički osigurala konačno drugo mjesto u ukupnom poretku.

U posljednjoj utrci karijere, velika švedska skijašica Anja Pärson osvojila je osmo mjesto (+0.94).

Lindsey Vonn propustila je zasad priliku šrušiti rekord Janice Kostelić po broju osvojenih bodova u jednoj sezoni (1970). Vonn ih trenutno na svom kontu ima 1948, ali ostale su još dvije utrke u Schladmingu do kraja sezone, subotnji slalom i nedjeljni veleslalom.

SK skijašica, superveleslalom u Schladmingu, rezultati:

1. Rebensburg (Nje) 1:24.54
2. Mancuso (SAD) +0.18
3. Rolland (Fra) +0.21
4. Fenninger (Aut) +0.53
5. Smith (SAD) +0.55
6. Vonn (SAD) +0.57
7. Maze (Slo) +0.82
8. Pärson (Šve) +0.94

Konačni redoslijed u superveleslalomu:

1. Vonn (SAD) 453
2. Mancuso (SAD) 381
3. Fenninger (Aut) 369

Ukupni poredak:

1. Vonn (SAD) 1948
2. Maze (Slo) 1382
3.Höfl-Riesch (Njem) 1195
4. Mancuso (SAD) 975
5. Görgl (Aut) 967

Povratak na Net.hr