Slovenija u 'transu': Miljenica nacije ponovo oduševila

Sjajna 30-godišnja slovenska skijašica Tina Maze osvojila je drugu zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju. Nakon trijumfa u spustu, pobijedila je i u veleslalomu.

Tina Maze u prvoj je vožnji imala značajnu prednost pred konkurenticama za medalje. U drugoj nije bila toliko brza, ali je izdržala pritisak i na kraju trijumfirala sa sedam stotinki prednosti pred Austrijankom Annom Fenninger, koja je bila četvrta u prvoj vožnji, sa 85 stotinki sporijim vremenom od Črnjanke.

Treće mjesto osvojila je pobjednica iz Vancouvera u ovoj disciplini, Njemica Viktoria Rebensburg, iako je u prvom laufu bila tek šesta, s jednom sekundom i 36 stotinki sporijim vremenom od Tine Maze. No, u drugoj vožnji je imala najbrže vrijeme i na kraju je zaostala 27 stotinki za pobjednicom.

Šveđanka Jessica Lindell-Vikarby u prvoj vožnji je bila druga, zaostajala je 52 stotinke za Slovenkom, ali je podbacila u drugoj i na kraju je osvojila tek sedmo mjesto (+1.15). Talijanka Nadia Fanchini držala je treću poziciju u prvoj vožnji, a u drugoj joj je medalja pobjegla za 11 stotinki i na kraju je osvojila četvrto mjesto.

Dodajmo da je Njemica Maria Höfl-Riesch, vodeća skijašica u ukupnom poretku Svjetskog kupa ove sezone, odustala od nastupa zbog bolesti.

Tina Maze, ukupna pobjednica Svjetskog kupa u prošloj sezoni, osvojila je svoju četvrtu olimpijsku medalju. Nakon srebra u veleslalomu i superveleslalomu iz Vancouvera, u vitrine će pospremiti i zlatne medalje u spustu i veleslalomu osvojene u Sočiju.

Kada je u pitanju veleslalom, Tina Maze je osvojila odličje u toj disciplini na četvrtom uzastopnom velikom natjecanju. Uz srebro iz Vancouvera i zlato iz Sočija, ima i zlatnu medalju sa Svjetskog prvenstva 2011. godine iz Garmischa, odnosno srebrnu s prošlogodišnje svjetske smotre u Schladmingu.

Mlada hrvatska skijašica Andrea Komšić osvojila je 35. mjesto, sa zaostatkom od 9 sekundi i 74 stotinke za pobjednicom. U odnosu na prvu vožnju, popravila je svoj plasman za tri pozicije. Druga hrvatska predstavnica Sofija Novoselić, koja je bila 39. u prvoj vožnji, u drugoj je ostala bez plasmana.

Hrvatske skijašice Andrea Komšić i Sofija Novoselić ocijenile su svoj nastup u veleslalomu na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

Andrea Komšić osvojila je 35. mjesto, sa zaostatkom od devet sekundi i 74 stotinke za pobjednicom, Tinom Maze iz Slovenije. U odnosu na prvu vožnju, 17-godišnja Hrvatica je popravila plasman za tri pozicije.

“Moje prve Igre, nije lako ići na ZOI sa 17 godina. Ja sam zadovoljna samim time što sam u Sočiju. Dala sam sve od sebe. Bilo je stvarno puno pogrešaka. Drugu vožnju sam odradila bolje. Staza je bila jako teška, dugačka. Radujem se svom nastupu u slalomu. Ne mogu govoriti o svojim očekivanjima, ali dat ću opet sve od sebe. To bi trebala biti jedna dobra vožnja”, rekla je Andrea Komšić.

Sofija Novoselić, koja je u prvoj vožnji bila odmah iza Komšić na 39. mjestu, jednu stotinku sekunde sporija od nje, a šest sekundi i 37 stotinki sporija od Tine Maze, nije uspjela završiti drugu vožnju.

“Prva vožnja nije bila baš najbolja. Realno govoreći, mogla bih sigurno ići sekundu brže. U drugoj vožnji sam se pokušala baciti, gornji dio je bio dobar, ali onda sam napravila jednu ili dvije pogreške, nisam sigurna. Na kraju sam još uspjela ”zahaklati” vrata, nije baš uobičajeno u veleslalomu, ali dogodilo se. U slalomu očekujem bolju vožnju, definitivno. Plasman među 30 u prvoj vožnji, a onda ćemo vidjeti dalje”, izjavila je Sofija Novoselić.

1. Tina Mate (Slo) 2:36.87

2. Anna Fenninger (Aut) +0.07

3. Viktoria Rebensburg (Aut) +0.27

4. Nadia Fanchini (Ita) +0.38

5. Mikaela Shiffrin (SAD) +0.50

6. Maria Pietilae-Holmner (Šve) +0.95

7. Jessica Lindell-Vikarby (Šve) +1.15

8. Anemone Marmottan (Fra) +1.61

9. Lara Gut (Švi) +1.77

10. Dominiwue Gisin (Švi) +2.71

35. Andrea Komšić (Hrv) +9.74

Povratak na Net.hr