Sve se vraća: Hirscher van, Ivica je opet prvi na svijetu!

Ivica Kostelić osvojio je treće mjesto u slalomu u Kitzbühelu, a pobijedio u kombinaciji.

22.1.2012.
10:00
VOYO logo

Nakon prve vožnje slaloma, koji se uz subotnji spust boduje za prvu klasičnu kombinaciju u sezoni, Kostelić je bio drugi sa stotinkom zaostatka za Austrijancem Mariom Mattom, a na kraju je osvojio treće mjesto vrijedno 60 bodova sa 78 stotinki zaostatka za pobjednikom, Talijanom Cristianom Devilleom. Bila je to Devilleu prva slalomska i ukupno pobjeda u karijeri, a ostvario ju je ispred Matta koji je zaostao 72 stotinke. Četvrto mjesto osvojio je Francuz Steve Missilier, a peto Šveđanin Jens Byggmark.

Sjajna vijest za Kostelića je što je njegov najveći konkurent Marcel Hirscher, treći nakon prve vožnje slaloma, haklao vrata u drugoj vožnji, te je tako ostao bez bodova. Austrijanac je haklao vrata u obje vožnje, ali je tek u drugoj diskvalificiran od strane pristranih austrijskih sudaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kostelić je tako u ukupnom poretku Hirscheru pobjegao na 130 bodova razlike i po prvi puta ove sezone preuzeo ukupno vodstvo. Ima trenutno 855 bodova, dok je Hirscher ostao na 725.

1. Cristian Deville (Ita) 1:39.19 2. Mario Matt (Aut) +0.72 3. Ivica Kostelić (Hrv) +0.78 4. Steve Missillier (Fra) +0.95 5. Jens Byggmark (Šve) +1.44 Poredak u slalomu: 1. Kostelić (Hrv) 545 bodova 2. Deville (Ita) 370 3. Hirscher (Aut) 360 4. Myhrer (Šve) 335 Austrijska skijašica Michaela Kirchgasser pobjednica je Kranjske Gore, šeste od deset ovosezonskih slalomskih postaja Svjetskog kupa...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdila je 26-godišnjakinja prvo mjesto iz prve vožnje suverenim drugim laufom slavivši na kraju s uvjerljivih 65 stotinki prednosti pred Finkinjom Tanjom Poutiainen. Slovakinja Veronika Zuzulova na trećem je mjestu zaostala ogromne 1.34 sekunde.

Svjetski kup skijašica, Kranjska Gora, slalom: 1. Kirchgasser (Aut) 1:47.25 2. Poutiainen (Fin) +0.65 3. Zuzulova (Slk) +1.34 4. Maze (Slo) +1.68 5. Zettel (Aut) +2.28...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redoslijed u slalomu: 1. Schild (Aut) 500 bodova 2. Maze (Slo) 337 3. Kirchgasser (Aut) 305 4. Poutiainen (Fin) 270...

Ukupni redoslijed u Svjetskom kupu: 1. Vonn (SAD) 970 bodova 2. Maze (Slo) 688 3. Schild (Aut) 548 4. Görgl (Aut) 516 5. Höfl-Riesch (Njem) 506...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjajnim je nastupom u Kitzbühelu, na sedmom od 11. ovosezonskih slalomskih postaja Svjetskog kupa skijaša, Ivica Kostelić u prvoj vožnji stvorio preduvjete za žetvu bodova...

Nakon prvog laufa branitelj naslova pobjednika Svjetskog kupa drži drugo mjesto. Od njega je samo jednu stotinku sekunde brži bio Austrijanac Mario Matt, dok se vodeći u porecima za Mali i Veliki kristalni globus, 22-godišnji Austrijanac Marcel Hirscher, drži na trećem mjestu s 20 stotinki sekunde zaostatka za hrvatskim skijašem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, njegova se vožnja pregledava, jer snimka pokazuje da je najveći Ivičin konkurent gazio prva vrata nakon starta! Četvrti put ove sezone napravio je pogrešku, između ostalog i u Zagrebu u drugoj vožnji gdje je pobijedio. Austrijanci će do druge vožnje u 13.30 sati odlučiti hoće li diskvalificirati svog sunarodnjaka.

Unutar sekunde zaostatka za vodećim još je samo talijanski predstavnik Cristian Deville, koji je otvorio utrku. Za vodećim Mattom zaostaje 73 stotinke sekunde. Stazu je postavio Kostelićev otac i trener Ante, a rezultati nakon prve vožnje govore da je apsolutno pogodio. Ivica je sjajno prošao završni dio staze, premda ograničen ozljedom gležnja koju je zadobio pri padu tijekom drugoga spustaškog treninga na Streifu u srijedu, kao i fokusom na klasičnu kombinaciju, za koju se slalom skupa sa subotnjim spustom također boduje, pa bi taktički bilo vrlo nezrelo voziti riskantno. S obzirom na rezultate iz prve vožnje, Ivica konkurira za maksimalnih 200 bodova i time veliki odmak od Hirschera na vrhu ukupnog poretka. Natko Zrnčić-Dim, koji je startao 78., zauzeo je 53. mjesto sa 7.10 sekundi zaostatka za vodećim Mattom, dok Dalibor Šamšal sa startnim brojem 72 nije završio utrku. Druga vožnja počinje u 13.30 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Mario Matt (Aut) 50.76. 2. Ivica Kostelić (Hrv) +0.01 3. Marcel Hirscher (Aut) +0.21 4. Cristian Deville (Ita) +0.73 5. Jens Byggmark (Šve) +1.23 6. Steve Missillier (Fra) +1.36 7. Andre Myhrer (Šve) +1.40

U Kitzbühelu, u kampu Kostelićevih, nema panike. Iako će Ivičino 50. mjesto na legendarnom spustu na Streifu sugerirati "katastrofu", jer tata Gips se zna ljutiti i ako Kostelić bude tek na postolju, Ivica si je sjajno pripremio teren za nedjeljni slalom, koji se boduje i za jedinu klasičnu kombinaciju u Svjetskom kupu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam zadovoljan spustom, zaostatak od dvije sekunde je velik s obzirom na to da su skratili legendarni spust za polovicu! Nije to bio pravi Streif, ali tko će se ionako za par godina toga sjećati, ostat će samo rezultat", klimao je glavom poslije utrke Kostelić.

Krenimo redom. Drama je u mondenom austrijskom skijalištu trajala nekoliko dana, kiša, snijeg, loše vrijeme, sve je to utjecalo na činjenicu da su organizatori odlučili u petak otkazali utrku superveleslaloma. Nisu željeli riskirati, sve je trebalo biti spremno da se skijaši u subotu spuste niz Streif, najlegendarniju utrku Svjetskog skijaškog kupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I onda u subotu ujutro opet drama. Noć uoči utrke palo je preko pola metra snijega, gondole nisu vozile zbog vjetra, a dolje u ciljnoj ravnini čekali su Bernie Ecclestone, Arnold Schwarzenegger, David Coulthard i cijela svita faca... Otkazivanje bi bilo sramota.

"Zaboravimo to. Okrećem se slalomu, nadam se da će staza biti bolja nego u spustu. Pred organizatorima je težak postao. Da skratim, očekuje me u slalomu dosta težak posao želim li uzeti sve bodove!", dodao je Ivek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom, o njegovom bolnom koljenu nakon pada na treningu na Streifu se više ni ne priča. U utrku će moći ući punim gasom. No, jesu li dvije sekunde dostižne? Prošli vikend je na kombinaciji u Wengenu je u jednoj slalomskoj vožnji nadoknadio tri sekunde, a sada su čak i dvije vožnje... Zato nema panike, sve je dostižno.

"Sretni smo što se uopće vozio spust. Jer, da su ga otkazali, kombinacija ne bi bila nigdje nadomještena. A spust bi. To bi bilo najgore. Zaostaci nisu veliki, nije to ispalo na kraju loše", dodaje Vedran Pavlek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike