‘Nova Janica’ šokirala Slovenku i postala prvakinja!

Da je već u 18. godini velika šampionka i dostojna nasljednica Janice Kostelić, kako joj tepaju mediji, u subotu je dokazala američka skijašica Mikaela Shiffrin. Na čudesan je način postala prva Amerikanka s Malim kristalnim globusom u slalomu od 1984. godine.

Posljednja, 11. slalomska utrka Svjetskog kupa skijašica, održana u švicarskom Lenzerheideu, pripala je na kraju Amerikanki koja je na finale sezone stigla sa sedam bodova zaostatka za Slovenkom.

Iako je nakon prve vožnje za prvoplasiranom Črnjankom zaostajala sekundu i 17 stotinki, u drugoj je pokazala da je već sad najbolja slalomašica na svijetu. Jedina je odradila utrku ispod 57 sekundi, što je fantastično postignuće, osobito s obzirom na donji, vrlo zahtjevan dio staze.

Maze nije uspjela sačuvati golemu prednost. Njezino je vrijeme bilo sekundu i po sporije, tako da joj je na kraju pripalo tek treće mjesto s 35 stotinki ukupnog zaostatka.

Druga je, s dvadeset stotinki zaostatka za američkom tinejdžerkom, završila Austrijanka Bernadette Schild.

Bila je ovo Shiffrin četvrta ovosezonska pobjeda (i četvrta ukupno) u 11. slalomskoj utrci sezone. U Schladmingu je prošlog mjeseca osvojila također zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu.
Postala je prva Amerikanka s Malim kristalnim globusom u slalomu od Tamare McKinney 1984. godine.

Slovenki ostaje mala utjeha: s 23. ovosezonskim postoljem u Svjetskom kupu nadmašila je rekod slavnog Austrijanca Hermanna Maiera, koji se u sezoni 1999/2000 na postolje u elitnoj klasi penjao 22 puta.

Povratak na Net.hr