ČUDO U ST. MORITZU

PRVORAZREDNA SENZACIJA ZA POČETAK: Nikad prije nije pobijedila, a danas je postala svjetska prvakinja

Prvog dana natjecanja na Svjetskom prvenstvu u alpskom skijanju u švicarskom St. Moritzu senzaciju je priredila 27-godišnja Austrijanka Nicole Schmidhofer, koja je pobijedila u superveleslalomu i tako je ostvarila najveći uspjeh u karijeri.

Schmidhofer je dosad samo dva puta bila na postolju u utrkama Svjetskog kupa (u siječnju 2013. u Cortini d’Ampezzo bila je druga u superveleslalomu, a u siječnju 2014. u Cortini je bila treća u spustu), a ove sezone najbolji rezultat ostvarila je prije 16 dana kada je u Garmisch-Partenkirchenu bila četvrta u superveleslalomu. Schmidhofer je postala četvrta skijašica u povijesti koja je osvojila i juniorski i seniorski naslov svjetske prvakinje u superveleslalomu. Prije nje su isto napravile Katja Seizinger, Isolde KostnerAnna Veith.

Srebro u Lihtenštajn

Srebro je pripalo Tini Weirather iz Lihtenštajna, koja je zaostala 33 stotinke, a najveća favoritkinja, Švicarka Lara Gut, koja ove sezone ima tri pobjede u superveleslalomu, osvojila je broncu s 36 stotinki zaostatka.


Dvije skijašice koje su također bile u krugu favoritkinja, Amerikanka Lindsey Vonn, koja ima 77 pobjeda u Svjetskom kupu, te Austrijanka Anna Veith, poznatija po djevojačkom prezimenu Fenninger, koja je prije dvije godine bila svjetska prvakinja u superveleslalomu, nisu došle do cilja.

Popović bez plasmana

Hrvatska predstavnica 19-godišnja Leona Popović, koja je imala startni broj 37, napravila je pogrešku u donjem dijelu staze i nije završila utrku.

U srijedu skijaši voze superveleslalom.


SVJETSKE PRVAKINJE U SUPERVELESLALOMU: 

1987 – Maria Walliser (Švi)
1989 – Ulrike Maier (Aut)
1991 – Ulrike Maier (Aut)
1993 – Katja Seizinger (Nje)
1996 – Isolde Kostner (Ita)
1997 – Isolde Kostner (Ita)
1999 – Alexandra Meissnitzer (Aut)
2001 – Régine Cavagnoud (Fra)
2003 – Michaela Dorfmeister (Aut)
2005 – Anja Pärson (Šve)
2007 – Anja Pärson (Šve)
2009 – Lindsey Vonn (SAD)
2011 – Elisabeth Görgl (Aut)
2013 – Tina Maze (Slo)
2015 – Anna Fenninger (Aut)
2017 – Nicole Schmidhofer (Aut)

Povratak na Net.hr